Родната журналистика почете два юбилея, поздравление от Самоков

Снимка:
http://luboslovie.bg

В СУ „Св. Климент Охридски” на 22 май се състоя тържество по случай  175-годишнината на българската журналистика и 125-годишнината на организираното журналистическо движение в България, наследник на което е Съюзът на българските журналисти с председател Снежана Тодорова.
На церемонията съюзът бе отличен с Почетния знак на президента на републиката за изключителен принос в опазването и утвърждаването на високите етични и професионални стандарти на българската журналистика, свободата на словото и отстояване на правата на журналистите.
Кметът Владимир Георгиев и председателят на дружеството на СБЖ в Самоков Тодор Попов изпратиха до тържественото събрание поздравителен адрес, в който се казва:
„Гордеем се, че началото на родната журналистика слага през далечната 1844 година самоковецът Константин Фотинов със своето списание със забележителното име „Любословие”. С нашия град е свързано и зараждането на организирано журналистическо движение в страната ни, тъй като първият събор на писателите и журналистите се е състоял през 1894 г. в София и в Самоков. Прекланяме се пред делото на първопроходците. Наш дълг е да бъдем достойни наследници на Фотинов и плеядата родни предци – радетели на духовността, на истинската журналистика и публицистика, безкористни обществени деятели.”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*