Румен Овчаров в Самоков: “АЕЦ „Белене” е най-добрият енергиен проект в Европа”

Референдум . БСП

„Проектът за атомната централа в Белене е най-добрият енергиен проект в Европа, а може би и в света”, заяви народният представител от Коалиция за България /БСП/ Румен Овчаров на среща със самоковската общественост, състояла се в Ритуалната зала на 17 януари.
Срещата-разговор бе ръководена от кмета Владимир Георгиев, а сред изказалите се бяха председателят на Социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев и председателката на Областния съвет на БСП в Софийска област Маргарита Петкова.
Г-н Овчаров и колегите му разясниха обосновано защо трябва да се гласува с „да” на насрочения за 27 януари национален референдум с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена централа?” и отговориха подробно и аргументирано на многобройните въпроси.
Както е известно, през миналата година 750 хил. граждани с подписка поискаха провеждането на референдум за изграждането на АЕЦ „Белене”. По-късно парламентът видоизмени въпроса.
Ако не бяха различните спънки, първият реактор на АЕЦ „Белене” вече щеше да работи, изтъкнато бе още в началото на срещата. „Трябва човек да вижда фактите, официалните цифри за цените, а не да гадае, да прогнозира или да гледа в тавана”, добави Овчаров. Той посочи, че ако централата се изгради, за 60 години живот, тя ще даде около 400 млрд. лв. печалба. Цената на „Белене” е най-ниската, допълни депутатът, и приведе в потвърждение на това много цифри за стойността на други подобни централи.
България няма никаква друга енергийна алтернатива освен ядрената, категоричен бе Р. Овчаров. Тази енергия е евтина, а и централата е проектирана така, че да отговаря на всички изисквания за безопасност и опазване на околната среда. Останалите източници на електроенергия или замърсяват много околната среда, или произвеждат ток, който е няколко пъти по-скъп от електричеството, добито чрез ядрена централа. Не сме против тези източници, подчерта гостът, но трябва да се знае, че България нито е Сахара, нито е остров в Северно море, където ветровете духат 365 дни в годината, за да се разчита толкова много на ветрените централи и на други подобни източници на енергия.
„Правителството се хвали, че са привлечени 4 млрд. чуждестранни инвестиции; ако не бе забавена работата по АЕЦ „Белене”, само от там щяха да дойдат толкова пари, до 10 хил. души щяха да работят на площадката, други 50 хил. щяха да имат работа и заплати и да намалее безработицата”, направи оценка народният представител, който е специалист в тази сфера и бивш министър на енергетиката.
През м. г. Овчаров е разговарял по проблема с министър-председателя Борисов. По думите на депутата, премиерът сам поискал да се проведе референдум, за да се види мнението на народа. Само месец по-късно обаче заел друга позиция. По подобен начин постъпил и по отношение на самия въпрос на референдума – казал, че ще го приеме така, както го предложи БСП, а после управляващото мнозинство в Народното събрание видоизменя питането.
Г-н Овчаров обясни още, че проектът е спрян от сегашното правителство, но не е прекратен, руската страна е подала иск в Международния арбитраж в Париж за 1 млрд. евро и е голяма вероятността страната ни да бъде осъдена да заплати тази огромна сума или поне по-голямата част от нея.
Обяснено бе, че ако проектът наистина се прекрати, досега изразходваните средства заедно с неустойките ще излязат приблизително толкова, колкото са нужни за пускане в действие на един от двата проектирани блока в Белене.
„Вместо да се гледат фактите и логиката, влизат в сила клеветата и оплюването”, коментира Ончаров някои действия на управляващите. Той разкритикува остро назначавеното по партийна линия на възлови места в АЕЦ „Козлодуй” на хора без необходимото образование и квалификация, докато „същевременно са уволнени десетки супер специалисти”.
Припомнено бе, че в приетата през 1999 г. програма за развитие на енергетиката и енергийната ефективност в страната се посочва, че ще се разчита на ядрената енергия и изрично се упоменава изграждането на централата в Белене.
За да се зачетат резултатите от референдума трябва да гласуват към 4,3 млн. избиратели. Ако това стане и ако над 50 % кажат „не” на референдума, това означава, че се спира строежът не само на „Белене”, а и на 7-и и 8-и блок в „Козлодуй”.
Тъй като и голяма част от сега работещите ТЕЦ-ове ще бъдат затворени в близките години, очертава се при това положение да се внася много по-скъп ток от чужбина. Ситуацията се усложнява и от изчерпващия се вече ресурс на АЕЦ „Козлозуй”, която сега произвежда около една трета от електроенергията на страната и гарантира до голяма степен нейната енергийна и икономическа независимост.
Разбира се, дори и да не се постигне максималният резултат на референдума с гласове „да”, важно е колкото се може повече хора да си кажат думата. Тогава парламентът ще бъде принуден отново да обсъди този толкова важен проблем.
Овчаров обобщи, че по-лош от държавния монопол може да бъде само частният монопол и застъпи схващането, че държавата трябва да има свои механизми за установяване на социално поносима цена на тока. Заключено бе, че в този смисъл ядрената електроцентрала с поне 51 % държавно участие е без алтернатива. Всякакъв друг подход би довел до неимоверно нарастване на цената на тока.
При това, ако строителството на АЕЦ „Белене” бъде възобновено сега, само след 5 години там ще се произвежда ток, докато евентуалното строителство на нов блок в Козлодуй ще отнеме поне 12-15 години.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*