Румен Радев: „Самоков е богат с историческото си наследство, но и с перспективите за развитие”

Уважаеми г-н Георгиев, кмет на Община Самоков,
Уважаеми г-н зам.-председател на Народното събрание,
Ваше Светейшество,
Уважаеми народни представители,
Скъпи жители и гости на Самоков,
С удоволствие приех поканата да почетем заедно паметта на св. Симеон Самоковски – един от нашите мъченици за българската вяра и свобода. Наистина малко знаем за него, но то е достатъчно. Самоковски митрополит, следвал не само пътя Божи, но отдал живота си за правото на своите братя да живеят свободно и достойно според своята религия и обичаи.
По добра традиция днес, на този свят ден, Самоков чества своя празник, приемайки гости от близко и далеч, събирайки ни с Негово Светейшество Неофит – патриарх български и митрополит Софийски, и то тук – в една от люлките на българското възраждане.
Вярвам, Ваше Светейшество, че това е пример за всички наши сънародници, че трябва всички заедно да полагаме грижи за опазване на нашата българска духовност, за съхранение на нашата историческо минало.
Богат е Самоков със своето историческо наследство и то се носи най-вече от славата на майсторите – ненадминатите иконописци, гравьори, резбари. И до днес продължаваме да се удивляваме, когато прекрачим прага на храмовете, изписани от тях.
Убеден съм, че освен това, че Самоков е богат със своето наследство, Самоков е богат и с перспективите за развитие. Природата тук щедро е изсипала блага, невероятно красива планина, вековни гори, чисти води. Трябва по най-добрия начин да оползотворим това богатство. Но трябва да го правим разумно – така, че да го съхраним за следващите поколения.
Пожелавам на всички вас – жителите и гостите на Самоков, много добро настроение за празника, вяра и оптимизъм, с които да посрещнете утрешния ден.
Честит празник на всички!

/Из словото на президента Румен Радев, произнесено на Празника на Самоков/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*