Руският клуб почете с богата програма Левски и Освобождението

Март е един от най-богатите на празници месеци. Но сред всички тези празници един е най-почитан – 3 март. Чакан цели 500 години. Тъй дълго жадуваната свобода е извоювана с кръвта на над 200 хил. убити и ранени руски воини и български опълченци. Само пет години пък делят двете паметни дати – обесването на Апостола на свободата Васил Левски и Освобождението на изтерзаното ни отечество.
На тези два момента от нашата история бе посветен разказът на Тодор Попов, председател на Журналистическото дружество в Самоков, на организираното от Руския клуб на 24 февруари честване.
На присъстващите бяха прожектирани кадри за живота и делото на безсмъртния дякон и откъси от филм за освободителната руско-турска война /б. а. много съм горда, че в този филм е участвал и моят баща/. Прозвуча незабравимият глас на Константин Кисимов, изпълнил по неповторим начин стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка”. Прочетени бяха стихове за подвига на Юлия Вревская и за героизма на нашите предци, дали принос за спасяването на Европа от нашествениците.
Присъстващите заедно изпяха „Обесването на Левски”. А когато младата певица Радостина Симонова изпълни в съпровод на тамбурата си „Жалба пише жална България, жалба пише до силна Русия”, очите на мнозина се напълниха със сълзи.
Гости на вечерта бяха ученици от 3-б клас на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с класен ръководител Магдалена Бранкова и възпитателка Миглена Механджийска. Чаровните момичета, облечени в руски народни носии, пяха и рецитираха, а накрая и танцуваха „Калинка”. Организаторите им благодариха сърдечно, подариха им портрети на Левски и мартеници и ги почерпиха с лакомства.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*