Самоковец на автостоп в Сърбия

Нова книга

Едно приключение – неколкодневно пътешествие на млад наш съгражданин в западната ни съседка, стои в основата на най-новата книга на издателство “Приятел” – “На автостоп в Сърбия”.
Авторът Делян Василев разказва за впечатленията си от Босилеград и Ниш, Нишка баня и Зайчар, от много сръбски села и различни забележителности при комшиите. Интересни са и размислите, които придружават тези впечатления. През целия път, включително и на родна територия – от Самоков през Дупница до Кюстендил и границата, както и след това – от Видин до София, Делян е пътувал на автостоп. Някои малки разстояния е изминавал и пеша, съвсем сам.
“Стигнал съм до заключение, че стопаджията е приятен,отворен човек, който търси истински емоции, нови предизвикателства и нов поглед към света. Общуването с шофьорите почти винаги е открито и честно, а атмосферата е в духа на приятелството. Чрез стопаджийството човек се чувства жив и заобиколен от добри хора”, изповядва в предисловие авторът.
“Замислям се за хората, които срещам по пътя си. Всеки от тях има своя история, своя книга “живот”. Дали нейните страници ще са пълни – това зависи от нас самите. Важното е, поглеждайки тази “книга” в старините си, човек да си даде отговор на въпросите: дали тя е пълна, дали има какво да се “чете” от нея и има ли коя да я чете…”, с тези думи пък завършва 60-страничното произведение.
Самата книга е посветена на 20-годишния юбилей на в. “Приятел”, изпъстрена е и с доста снимки от пътуването, дело на автора.
Делян Тодор Василев е роден на 3 януари 1990 г. в Самоков. Завършил е Професионалната гимназия по туризъм в родния си град. В момента е абсолвент в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград, специалност “Връзки с обществеността”. Владее английски език. Обича да спортува. Хоби са му туризмът и пътешествията. Има публикации в пресата. “На автостоп в Сърбия” е дебютната му книга.

Можете да харесате

2Comments

Add yours
  1. 1
    Kondofersky Alexandar

    Благодаря ти, Деляне! Прочетох книгата на един дъх и се усетих, че пътувам заедно с автора на автостоп. Върнах се години назад, когато сам правех подобни опити със съдбата. Времената, включително пътищата, бяха доста по-сигурни от сегашните…Времената някога, пътищата и спомените вече на са актуални… От четивото лъхат свежест и душевна чистота, подвеждащо любопитство, оптимизъм, обич към хората, находчивост, вяра, стигаща някога- до наивност. Усещах през цялото време, че се е родил нов, млад писател и литератор в гр. Самоков. Притежаващ дарба, принципи и устои. Радвах се, да чета нещо свестно, след тежък работен ден… На добър час Деляне и не забравяй, какво пише в библията”…На когото е много дадено, много ше се иска…”Поздрави на семейството и успех!

  2. 2
    Делян

    Благодаря много за хубавите думи, трогнат съм!

+ Leave a Comment

*