Самоковки закриха в София Годината на възрастните хора

С празник на спорта, здравето и дълголетието в т. нар. малко НДК в София на 6 декември – навръх Никулден, бе закрита Годината на възрастните хора, за каквато бе обявена 2012-а.
Тържеството премина под надслова „Здравей, наша възраст, наречена трета! Нека под цветната дъга да играем и живеем!” и под егидата на Министерството на физическото възпитание и спорта. Залата едва побра гостите от страната и домакините, които показаха на дело, че годините и възрастта не са пречка за тези, които имат спортен дух.
Поздравление към всички спортни клубове, които играят в името на здравето и дълголетието, поднесе доц. д-р Еню Бояджиев – посланик на България в Европейската година на спорта на възрастните хора. Той откри празника с думите „Младостта е състояние на духа” и предаде поздрави от името на министър-председателя Бойко Борисов и на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.
„Щом душата младее, и в старо тяло ще живее!” – под този девиз се завихри една феерична, емоционална програма, поднесена с ентусиазъм от представителите на различните спортни клубове.
Дамите от самоковския спортен клуб „Аполон” и зиме, и лете спортуват за духовно и физическо здраве. Ръководителката им Ваня Димитрачкова не пропусна да поздрави именичката Николина и всички в залата, които носят името на св. Николай. За самоковки няма нищо по-прекрасно по света, освен това – да танцуват и спортуват, за да се чувстват млади.
Едни след други се изявиха участниците в клубове от Дупница и Балчик, от Горна Оряховица и Враца, от Разград и Казанлък, от Кърджали и Сандански, от столичните райони „Красно село”, „Люлин”, „Изгрев”, „Младост”…
Клубовете получиха грамоти, а след това всички присъстващи станаха свидетели и на модно ревю – за онези дами и господа, които искат да изглеждат добре и шармантно. На сцената дефилираха египетка от древността, дама в ретро костюм, Снежанка и Джуджето, участници в старинни народни носии, както и с царски одежди от 10 век, украинка, 92-годишна софиянка с елегантен тоалет, ог Казанлък се представиха с певчески модерни тоалети…
Накрая пък мнозина се наловиха на голямо народно хоро.
Това са те – хората на третата възраст – с млади сърца и неостаряващ дух. Те ще продължават да се занимават със спорт, танци и песни. За да ги има и в утрешния ден, преродени в своите деца и внуци.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*