Самоковските олимпийци пред „Приятел”: “Чувството е страхотно, ще дадем всичко от себе си!”

В навечерието на Олимпиадата в Сочи се обърнахме към самоковските участници в най-големия спортен форум на планетата с няколко въпроса:
– Как се представихте на миналите Олимпийски игри. Какво най-силно си спомняте от тях? Какво е чувството да участваш в олимпиада?
– С какви планове и надежди тръгвате към олимпиадата? Какви цели си поставяте?
– Как премина подготовката ви? Чувствате ли се подготвен? Какви проблеми преодоляхте, за да заслужите олимпийска квота?
– Участието ви в олимпиадата е плод на вашия талант, труд и постоянство. Кой друг – човек, ведомство, организация, има принос за това постижение?
За съжаление, не успяхме да се свържем със състезателя по ски скок Владимир Зографски. Представяме ви отговорите на останалите трима наши представители.

Красимир Анев

Красимир Анев /26 г./ е европейски шампион за младежи от 2007 г. Сред мъжете е завоювал сребърен и два бронзови медала от европейски първенства. В стартовете за Световната купа има три престижни класирания в топ 10 /7-о, 8-о и 9-о място/. В Сочи той ще запише второ участие на олимпийски игри.
– На миналите олимпийски игри заех 25-о място в спринта, 25-о място в индивидуалния старт и 41-о място в преследването.Това беше първата ми олимпиада и за първи път почувствах олимпийския дух. Усещането беше невероятно. Сега вече съм малко по-улегнал и виждам нещата по малко по-различен начин.
Олимпиадата се различава от другите състезания. Надявам се да се състезавам с лекота и да покажа най-доброто, на което съм способен. Ще се радвам да подобря резултатите си от предната олимпиада.
Подготовката ни премина в Австрия. Имахме много добри условия за тренировки и възстановяване. Проблеми винаги е имало, но мисля, че точно сега не е времето да говорим за тях. Трябва да се фокусираме върху предстоящите стартове. Когато се прави равносметка в края на сезона, тогава се отчитат проблемите и се създава план за тяхното отстраняване.
Искам да благодаря на моето семейство за подкрепата. Благодаря и на треньорите – Диана Галева, която ме изгради като състезател, и на Георги Фъртунов, с когото работя в момента.

Мирослав Кенанов

Мирослав Кенанов /25 г./ преди броени дни завърши 18-и в спринта на европейското първенство в Нове место, Чехия. На същия форум през 2012 г. в словашкия зимен център Осръбле Миро финишира 26-и в старта от индивидуалната дисциплина на 20 км.
– Представянето ми на предната Олимпиада не беше нещо значимо. Но си спомням, че емоциите бяха много големи. Все пак това е най-голямото спортно събитие на планетата и усещането, че си част от него, е невероятно!
Тръгвам сега към Сочи с нагласата да покажа максимума от себе си. Едно класиране в топ 40 ще е задоволително представяне за мен.
Подготовката протече нормално. За щастие бях здрав и изпълних задачите си през подготвителния период. Чувствам се подготвен. По време на подготовката имаше периоди с по-голямо психическо натоварване и доста нерви, но сега всичко е о кей!
Много са хората, които имат принос за участието ми в Сочи. Това са родителите ми, които винаги са ме подкрепяли, първият ми треньор – Диана Галева, която ме изгради като спортист, Георги Фъртунов, Красимир Видинов и много други. На всички тях – благодаря!

Веселин Цинзов

Веселин Цинзов /27 г./ има 6-о място в дисциплината 10 км свободен стил от Универсиадата в Трентино, Италия, през 2013 г. Друг голям успех е и 8-о място на младежко световно първенство. В средата на януари т. г. Веско направи историческо бягане в състезанието за Световната купа в полския зимен център Скларска Погреба. Цинзов завърши 14-и в масовия старт на 15 км класически стил, като по този начин пренаписа по-новата история на родното ски бягане.
– На предните игри като цяло представянето ми бе добро, но лично мен не ме устройваше – можех повече. Това е най-големият спортен форум и наистина чувството е уникално.
За олимпиадата сега планът ми е да дам всичко от себе си, за да бягам бързо. Целя се в класиране сред първите 30 състезатели.
През последната година подготовката ми вървя много добре за разлика от предните, в които имах доста контузии.
Разбира се, че без подкрепата на федерацията, спонсорите, клубът ми, не бих могъл да мисля за професионален спорт, а да не говорим за олимпиада.

Анкетата осъществи: Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*