Самоковски състави пяха и танцуваха в Родопите

Който не е пътувал от Септември до Велинград – по т. нар. Чепинско корито, нищо не знае… Падне ли ви се случай, отидете! Ще се насладите на величави скали, надвиснали над пътя, на гъсти широколистни гори, а долу, в ниското, бърза от камък на камък Чепинската река.
Надбягваме се с влакчето, което в детството си наричахме „Чайника”. И докато то пухти по теснолинейката и се провира в тунелите, ние се радваме на прекрасната природа.
Тръгнали сме за Дорково, където за 19-и път се провежда международен фестивал за изворен фолклор. Жените от фолклорната група „Детелини” и младежкият танцов състав „Ибърски ритми” към читалище „Христо Ботев” в Радуил са готови с автентичните песни и хора.
Пристигаме в Дорково, пред читалището, където на сцената в продължение на три дни ще се представят над 120 състава. От своите далечни държави – Португалия, Перу, Украйна, както и от Гърция, са пристигнали танцьори, певци и музиканти.
Успяхме да видим португалци и перуанки с много интересни носии, шапки и типичните за Перу пъстри наметала. За португалците водещата разказа, че са от Монте Верде и през 2012 г. са издали първия си албум с песни и танци, с които са участвали в много международни фестивали и имат доста награди.
Опитах се да говоря с красивите млади перуанки, но… Ето защо трябва да се учат езици. Усмихнахме се едни на други, стиснахме си ръцете и… само ги снимах.
Фолклорен ансамбъл „Бяла Неда” от Смядово показа много интересен ритуал. Сапаревки изпълниха доста песни. Интересно бе представянето и на много други самодейци. Председател на журито беше акад. Иван Тодоров.
И ние, и насядалите по пейките под многогодишните явори /разперили гъсти клони, раздаващи хладинка/, пълнехме очите си с красотата, многообразието, пъстротата на носиите – всяка различна от другите, но по своему красива. Радвахме се на младостта на тези, които ще наследят от своите баби и дядовци нашия прекрасен фолклор.
Жените от Радуил не за първи път участваха в този фестивал. Винаги са се представяли много добре. Този път певиците от „Детелините”, пременени в своите над стогодишни носии, изпълниха две съвсем нови радуилски песни. Танцьорките от „Ибърски ритми” бяха с намален състав, но се справиха добре и с двата танца.
За жалост, не можахме да видим изпълненията на самодейците от съставите на Доспей, Райово и Марица, но съм сигурна, че и те достойно са представили на фестивала Самоковска община.
Силен интерес предизвикаха и юношески състав от Разлог, самодейците от Костандово.
Умните хора са казали: „Не е важно да спечелиш, важното е да участваш”. И това е истина. Срещаш се със стари познати, завързваш приятелство с нови хора и нещо много важно – гледаш и хем се радваш, хем се учиш от другите.
Върнахме се през Юндола – още едно прекрасно място в нашата пълна с красоти България.
…Ето, че пътуваме за гр. Пещера, сгушен в гънките на Родопа, където за втори път се провежда фолклорен фестивал. Организаторите бяха избрали за домакин курортът Св. Константин, където на голямата поляна, край многогодишни дървета, бяха разположени сергии с какви ли не стоки, скари за кебапчета и кюфтета, машини за сладолед и пуканки…
Повечето хора обаче се събираха пред естрадата, където два дни състави, групи и ансамбли от цяла България мериха сили в сферата на националния ни фолклор. Тук бяха самодейци от Пазарджишко, Пловдивско, Сливенско, Софийско, Видинско, Шуменско, Разложко, Дупнишко…
И ние пак сме тук. През миналата година Радуил гостува на фестивала в Пещера с женската фолклорна група „Детелини” и танцовия състав „Ибърски ритми”. Този път на сцената изпълниха автентични песни участниците в женската фолклорна група „Здравец”, а танцьорките от състав „Луди млади” изиграха своите два нови танца. И зрители, и жури горещо ги аплодираха за чудесните изпълнения.
Заедно с групи от цялата страна се изявиха успешно и самодейци от нашето село Горни Окол.
Танцова формация „Самоков” пък изненада приятно с изпълненията на новосформираната мъжка група. Смесеният състав също зарадва мнозина с емоционалната си игра и с новите си носии. Съставът си има и знаме, което участниците развяват по фестивали и други празници.
Особено радващо на фестивала бе участието на много млади хора, на момчета и момичета, които направиха отлично впечатление със своите песни и танци. Наистина е хубаво младите да стъпват в стъпките на старите и с увереност, любов и старание да продължават делото им.
Само на две години е този фестивал, но вече започва да набира скорост. Целта е да се съхранява родният фолклор като несметно съкровище.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*