Самоковски творци дават пример и на Северозапада

Един трудолюбив, скромен и любознателен приятел на книгата изпрати наскоро своите дарове по „мостчето“ от Самоков за Северозапада. Почетен председател на Дружеството на краеведите в Самоков – такъв е за мен Георги Захов. Наскоро той изпрати своите последни издадени книги, а преди дни и прекрасната творба на краеведа Мария Йончева „Златен извор“.
Създаването на творческа обстановка за работа и изява на краеведите е основа за раждането на хубавите книги. Георги Захов като учител и директор на училището в своето родно село Шипочан, като учител в Самоков и деятел на младежкото екскурзионно летуване владее до съвършенство работата с хората и с обич им показва красотата на прекрасния Самоковски край.
По „мостчетата“ за пренос на мисли, чувства, проза, поезия и други творения на културата изпращат свои произведения и други творци, като работещата в краеведския отдел на Общинската самоковска библиотека „Паисий Хилендарски“ Мирослава Мирчева, Виолета Кинова, Райна Бакрачева, редакторите на в. „Приятел“ и други приятели на връзката на Самоков със Северозапада.
Водещият в сферите на просветата, културата и в условията на живот Самоковски край събужда за живот и подтиква към съзидание тези, които се нуждаят от това в Северозапада. Някои хубави неща пък от Северозападна България пътуват към Самоков.
Всяко движение на ценности поражда живот. Благодаря на създателите на ценности от прекрасния Самоковски край!

Петър Алексиев,
с. Владимирово, обл. Монтана

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*