Самоковски творци изрисуваха сграда в София

Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов при читалище „Младост 2003” се изяви с нова – значително по-мащабна и още по-оригинална стенопис от предишните.
В сцена и арена за действие този път се превърна сградата на фирма „Маркан” /с директор Валентин Каназирев/ на „Цариградско шосе” в София. Върху стени на тази бизнес сграда възпитаниците на школата са сътворили общо десет рисунки.
„Като стилистика и маниер на работа рисунките са в синхрон, но всяка е различна като сюжет. Темите и авторското художественото третиране са близки до концептуалното изкуство – авторът дава идея, която всеки зрител тълкува и доразвива по свой начин в личното си мисловно пространство”, сподели за „Приятел” Шуманов.
Разработени са теми, свързани с начина на живот на съвременния човек, с неговата духовност и морал. Участие в стенописните творби са взели Велислава Вълева, Алиса Георгиева, Денис Данев и Мариела Благоева.
„Специално благодаря на Алиса, която участва, въпреки че бе в изпитна сесия – първокурсничка е в Националната художествена академия, специалност „Текстил” – това подсказва истинско намерение за развитие. Велислава, Денис и Мариела също са се доказали с изключително сериозното си отношение към работата”, изтъкна ръководителят на школата.
Иван Шуманов изрази признателност и на шефа на фирмата Каназирев за предоставената възможност школата да се покаже и да се докаже с творчеството си и в столицата. Със своите графики, стенопис и инсталации школата изпъква сред много други подобни творчески общности у нас, а и в чужбина. Известни са нейните постижения в тази насока в много училища в града ни, както и на няколко места в Босилеград /Сърбия/.
В последно време самият Иван Шуманов е участвал в много изложби и други творчески начинания в страната и извън нея. Заедно с колеги от СУ „Св. Климент Охридски” са организирали благотворителна изложба в Американския университет и Вечер на пърформънса и инсталациите в софийската галерия „Етюд”. От университета е бил командирован да участва в международния арт фестивал „Горски резонанс” /организиран от пловдивската галерия „Резонанс”/, където провел и уъркшоп с млади творци. От университета е бил командирован и в Ловеч за участие в изложбата „Рестартирай – пресъздай”. Участвал е и във „Виенски дневници”, подредена в университетската галерия „Алма Матер”. Станал и част от благотворителни инициативи в Мароко и Мексико по покана на международната организация WAG /„Световни арт игри”/ с главен офис в Осиек –Хърватия.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*