Самоковски художник участва в пленер в Хърватия

Иван Шуманов

През този месец страната ни участва в едно от подготвителните събития за Световните арт игри (WAG), които ще се проведат през лятото на 2013 г. в Хърватия. Представител за България в колонията за художници в гр. Вуковар беше Иван Шуманов от Самоков.
Участваха художници от общо 16 държави, включително от Швеция, Холандия, Англия, Унгария, Турция, Нова Зеландия и др.
Инициативите са част от подготовката на Хърватия за присъединяване на страната към Европейския съюз.
Участниците в колонията за художници бяха настанени в еко-етно парк „Адица“, близо до центъра на Вуковар, на р. Дунав, и имаха възможността да творят сред невероятна природа и атмосфера, за което се бяха погрижили организаторите от WAG, общинската власт и други институции. От кмета на Вуковар Желко Сабо, член на хърватския парламент, бе открита изложба с творби на гостуващите художници от техния престой в колонията. Картините на художниците ще останат в града-домакин.
Представителят на България и Самоков Иван Шуманов говори за културните традиции на града ни и показа видеозаписи от танцови и музикални изпълнения на местни състави, както и снимки от Рила. Гостите бяха впечатлени от културата и природата на България, от разказите за нашия град и неговите забележителности.
Президенти на WAG за България са художникът Светослав Недев и артменажерът Радост Николаева, която е председател на арт движение “Кръг“, издател и автор на няколко книги. В борда на WAG участват видни български творци, повечето от които живеят в чужбина.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*