Самоковци се изявиха по национална телевизия

Седнали отляво надясно: Славка Секутова, Кремена Станчева и Момчил Чалъков. Радостина Симонова е втората отдясно наляво на горния ред.

Самоковска група се включи в честването на 85-годишния юбилей на народната певица Славка Секутова, известна с изпълнението на шопски и граовски песни, типични и за нашия регион. Момчил Чалъков и Радостина Симонова бяха сред гостите в предаването на ТВ СКАТ „От българско по-българско” с водеща Галя Асенова. Предаването бе излъчено пряко в събота, на 14 юли, от 20 ч.
Юбилярката Секутова има редица популярни песни, но една се отличава от останалите – „Жалба пише жална България”, посветена на освободителната борба на народа ни.
Специален гост на предаването бе народната певица и наша землячка Кремена Станчева – както се знае, тя е родом от Ковачевци и е участничка в прочутия женски вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове”.
Организатор на гостуващата група бе Момчил Чалъков, председател на читалище „Васил Левски” в Алино. Самият той е завършил Техническия университет в София, но това не му пречи да обича родния фолклор. Чалъков, любител музикант, пее автентични шопски двугласни песни и изпълнява мелодии на духови инструменти.
Радостина Симонова от Доспей участва с тамбура и изпълнение на две песни – „Прочуло се младо момче самоковче” и „Садила мома”. Именно с последната песен Симонова е спечелила награда на журито /парична сума и диплом/ от певчески конкурс за авторска песен по текст от сборниците на братя Миладинови, състоял се в София в началото на годината.
Даровитото момиче изпълни и гайдарски шопски мелодии, автор на които е големият самоковски майстор-гайдар бай Асен Ковачки. Самият той е подарил майсторски направена гайда на младата си последователка.
Другите гости в програмата бяха роденият в Радомирско професионален изпълнител на граовски песни Димитър Лукарски, Стоян Стоянов от Земен, певците от „Космическите гласове на България” Боряна Василева и Стела Пачева и кавалджията Кристиян Чобански.
Всички пожелаха на Славка Секутова здрави и мирни бъдни години.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*