Самоковци участват в европроект за транснационално училище за възрастни

Среща по проект „Транснационално училище за възрастни” /TASP/ се състоя на 14 октомври в хотел „Арена”. Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия, в рамките на програма „Еразъм+”, ключова дейност 2 /КА2/ „Стратегически партньорства” в сферата на образованието за възрастни, и се осъществява от столичния Център за професионално обучение „Лондон Колидж Дъблин”. Партньори са 9 организации от Испания, Италия, Словения, Литва, Чехия, Румъния и Турция. Началото на проекта е било през септември 2015 г., а дейностите се очаква да приключат през 2018 г.
Марина Вецева, директор на ЦПО „Лондон Колидж Дъблин”, и координаторът от Самоков Елеонора Алексова обясниха, че основната цел е създаването на работещо експериментално транснационално училище за възрастни, организирано така, че партньорите да споделят отговорности на всички нива: администриране, обучение, консултиране, асоцииране на учениците и др.
Координатор на проекта е Испания. Включването в училището може да бъде първият контакт на много ученици с учители и връстници в други страни и начин те да бъдат подготвени за сътрудничество в рамките на ЕС. Прекъснали учението си възрастни, участници в проекта, ще могат да се възползват от добавената стойност към тяхното образование и да получат съответен европейски сертификат.
За втори път градът ни бе домакин на международна среща по проекта /първата подобна среща в Самоков бе от 4 до 8 април/. Последната визита на партньорите по проекта пък ще бъде в Турция.
Иванка Вукова, управител на Туристическия информационен център, поздрави участниците и гостите от Румъния от името на Общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*