Самоковът е нещо полезно и красиво, но и… опасно

Изграждането на автентичен самоков, откъдето произлиза и името на града ни, е много хубава идея. Радваме се, че и ние, хората от 21 век, можем да се докоснем до поминъка и бита на нашите деди отпреди десетки и стотици години.
Не можахме да присъстваме на откриването, но след това посетихме съоръжението. Местността е придобила съвсем друг, много по-приятен облик – районът е почистен, земята е заравнена, засята е тревичка, сложени са пейки, а шумоленето на студените води на река Бистрица ти придава чувство за спокойствие и лекота.
Забелязахме обаче и някои опасни зони около новото съоръжение. Отзад, при зъбчатите дървени колела, които задвижват самия чук, а и под улея, по който идва водата, са направени циментови основи. Те обаче представляват опасност в моментите, когато съоръжението работи, тъй като не са оградени и човек лесно може да попадне в тях по невнимание. А, не дай Боже, ако малко дете се катурне вътре…
Затова предлагаме да се направи дървена ограда, може би не много висока – като на новите детски площадки в града ни, за да се вижда все пак целия процес на добив на желязо. Надяваме се, когато се назначи човек за съоръжението и то се отвори за посетители, да бъде обезопасено, за да може всеки да му се радва на спокойствие.

Жители от ІV квартал

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*