Саморазрушаващи се сгради загрозяват главната улица

Направи се в последно време не малко за оформяне и разкрасяване на центъра на града ни. В материалите за строителството през 2016 г. се предвижда да се свърши още, за да се оформи централната част напълно според изработения проект.
Наложително е обаче да се помисли и за други райони на Самоков, специално за главната улица /сега „Цар Борис ІІІ”/. Ако се мине внимателно по нея, ще се видят, според моето броене, 17 разрушени или саморазрушаващи се къщи. Грозна гледка! Да не говорим, че някои от тях не само загрозяват градската среда, но са и опасни за живеещите или преминаващите наоколо.
Вярно е, че главната улица с времето е позагубила значението си, но на нея се намират едни от най-големите забележителности на Самоков и трябва да се грижим за добрия й вид.
Сигурно ще ми се каже, че тези саморазрушаващи се, грозни и опасни сгради са частни имоти. Така е. И самите стопани и наследници са виновни и отговорни. Но и Общината не може да стои безучастна. От общинската управа трябва да предупредят собствениците, че са длъжни да вземат мерки, за да не загрозяват града.
Помня случай от началото на 80-те години, когато от Общината аз, а и други хора получихме писма, че трябва да си боядисаме фасадите на къщите. Предстоеше, доколкото си спомням, световно първенство по ски в Боровец и Самоков трябваше да придобие по-приветлив вид. Направихме предписаното – кой със собствени средства, кой със заем.
Сега е възможно – при тази криза, която не се свършва, собствениците на рушащите се сгради да нямат средства за поддържането им в приличен вид или за ново строителство. Но ако сградата се е саморазрушила или тече такъв процес, не трябват много пари, за да се почистят съответните места. Тогава поне от естетическа гледна точка съответното място ще изглежда добре и няма да се излагаме пред гостите на града ни от страната и чужбина или да се опасяваме, че докато минаваме по тротоара, някоя стара постройка ще рухне върху нас.

Г. Георгиев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*