Севдалина Костова и Георги Спасов ще представят Самоков на национално състезание

Преподавателката Елена Сердарева и участниците в състезанието Севдалина Костова, Ани Димчова и Георги Спасов

Голям успех пожънаха представителите на Професионалната гимназия по туризъм в града ни на регионалното състезание за бармани, готвачи и сервитьори-сомелиери, състояло се на 15 март в спа-хотел „Аугуста” в Хисаря.
Севдалина Костова /11-а кл., „Организация на туризма и свободното време”/ завоюва най-предно място от самоковските си колеги – тя зае изключително престижната 4-а позиция в класацията за най-добър сервитьор-сомелиер и по този начин се класира за националното състезание, което ще бъде на 25 април в Пловдив.
За втория по-големина град в България ще пътува и съученикът на С. Костова – барманът Георги Спасов, който завърши 9-и в своята категория. Колежката им Ани Димчова /12-б кл., „Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечение”/ не успя да се класира за държавното съревнование.
Севдалина имаше удоволствието да сервира сготвеното от Ани Димчова – овчарска салата, придружена с вино розе, кюфтета по цариградски, съчетани с червено вино, и домашна бисквитена торта. През това време г-ца Костова е трябвало да декантира виното – отваря го пред клиентите, предлага им и го налива в стъклена графа – декантера, след което им налива в чашите. Всичко това става в реално време и условия! Самото декантиране пък се прави на помощна масичка, разположена до масата на клиентите.
Георги Спасов направи два коктейла. Алкохолният, „Пустинна буря”, включваше водка, мартини, ликьор ягода и сок грейпфрут. Безалкохолният, „Зангадор”, бе сътворен с фреш от зелен лимон, сироп мента и три вида сок – портокалов, от грейпфрут и от ананас.
„Изключително сме доволни от представянето на нашите ученици. Те се подготвяха с голямо желание и заслужават поздравление за старанието си. Единствено съжалявам, че Ани също не успя да стигне до финалната надпревара в Пловдив”, сподели преподавателката в гимназията Елена Сердарева.
Г-жа Сердарева похвали и най-предно класиралата се Севдалина Костова. „С нея тренирахме едва пет пъти преди състезанието, тъй като преди това тя беше болна. За краткия период тя се справи отлично. Севдалина презентира и менюто си на английски език. За сведение, някои от екипите се бяха подготвяли всекидневно в продължение на повече от месец”, добави Сердарева.
С групата за Хисаря е пътувал и Михаил Михайлов, също преподавател в училището. Той разказа повече за обстановката около самото пътуване:
„Имахме време да разгледаме града. Всички останаха много доволни от екскурзията. Видяхме крепостната стена и портите към нея, посетихме и минералния извор. На връщане пък минахме през Старосел, където посетихме тракийското светилище, което е едно от най-старите и запазени в страната. Посещението ни тук имаше и отношение към развитието на учениците – разгледахме винарската изба „Старосел”. Тук аниматор ни запозна с цялостния процес по направата и съхранението на виното. Останахме изумени от видяното! В селото напредват много бързо, строи се и голям супермодерен спа-хотел…”
Нашите представители благодариха на Община Самоков за осигурения транспорт.
В регионалното състезание са участвали представители на 30 гимназии от Южна България, с изключение на София и Банкя, които са били включени към Северна България, чието състезание се състоя в Русе. Следващият, финален етап от надпреварата, ще се състои на 25 април в Пловдив, където по същото време ще бъде организирана и традиционната панорама на професионалното образование. Ще се представят всички професионални училища в България – по туризъм, строителство, по цветарство, фризьорство, козметика и т. н.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*