Седмокласници с урок за Вазов в библиотеката

Открит урок „България, българите, българското в творчеството на Иван Вазов” имаха учениците от 7-а клас с ръководител Мариела Павлова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” на 15 март в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Разпределени на групи, седмокласниците бяха подготвили постери, а и сами обясняваха пред гостите – учители и директори и от други училища и детски градини, основни моменти от живота и творчеството на Вазов. Представени бяха повестта „Немили-недраги” и разказът „Една българка”, стихотворенията „Опълченците на Шипка” и „Българският език”. Седмокласниците научиха, че Вазов е авторът с най-богат речников запас – използвал е над 30 хил. думи в творбите си, като 17 500 от тях са нови и са послужили за обогатяване на книжовния ни език.
М. Павлова зададе и много въпроси, на които учениците отговориха с вълнение и желание. Библиотекарката Йонета Стефанова пък допълнително обогати знанията на учениците с информация за двама от братята на патриарха на българската литература – генералите Георги и Владимир Вазови – герои от Балканската и Първата световна война.
Сред гостите на урока бяха старши експертът по български език и литература в Регионалното управление на образованието Магдалена Ананиева и директорът на школото Георги Панев.

Делян Василев

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*