Сестра и брат представиха заедно книгите си

Психологическото повествование „Неизгубена, ненамерена” на Яна Василева и пътеписната книга „На автостоп в Сърбия” на брат й Делян Василев бяха представени в общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на сакралната дата 12.12.2012 г., като водеща бе гл. библиотекар Албена Ихтиманска.
„Яна добре разказва човешки истории. Умело развива психологическите моменти, навлиза дълбоко в душите на героите и затова те са много истински. Има и едно тънко чувство за ирония”, изтъкна Христо Христов при представянето на „Неизгубена, ненамерена”.
За „На автостоп в Сърбия” – дебютната книга на Делян Василев, литературният критик отбеляза, че авторът умее да описва срещите си с хората, особено внимание е отделил и на човешките взаимоотношения.
„Опасна е в известен смисъл пътеката, по която са тръгнали двамата, но нека от сърце да им пожелаем да не се спират по средата, а да продължат напред”, заключи Христов, оценявайки обективно двете произведения.
„Старала съм се всичко да е истинско. Черпила съм впечатления за човешките отношения от познати хора и ситуации. Благодарение на плюсовете и минусите на тези хора се родиха и моите герои”, заяви Яна Василева в отговор на въпрос.
„Неизгубена, ненамерена” е втората й книга. През миналата година тя издаде и хайку стихосбирка под надслов „Порив”.
„Хубаво е човек да пътува. Така има време да остане сам със себе си, мозъкът да асимилира реалността, да види света не само през своите очи, а и през очите на другите”, заяви пък Делян Василев. Той допълни, че чувства сърбите много близки, защото са земни хора, а и умеят да се веселят. Младият самоковски автор изрази и безкрайното си уважение към нашите сънародници в Босилеград.
Иван Ненов посочи, че докато е чел книгата на Делян, сякаш е пътувал заедно с него. „Яна пък ни движи по една осъвременена тънка линия и така става достъпна за възприемане от съвременните читатели”, добави известният поет, писател и литературен критик.
Своите впечатления от книгите и пожелания за нови творби и успехи споделиха инж. Спаска Александрова и Лили Шуманова.
Двамата млади автори получиха много поздравления, цветя и подаръци и раздадоха доста книги с автографи.
В началото атмосферата в пълната зала на читалнята стана още по-приятна с хубавите изпълнения на Божидара, Георги и техния ръководител Хр. Христов от китарния ансамбъл „Акустика”.
Творческите разговори накрая пък продължиха и по време на дадения след срещата коктейл.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*