Сирак Скитник е учил в Самоков

Пиша за изложбата на Сирак Скитник, организирана от Софийската градска художествена галерия, тъй като малко известен е фактът, че този български интелектуалец е тясно свързан със Самоков. В периода 1898-1902 г. Сирак Скитник е ученик в самоковското „рилско богословско училище”.
Роден е в Сливен през 1883 г. След завършване на средното си образование работи като учител в сливенските села, а през 1908 г. заминава за Петербург, където учи класическа и авангардна живопис. Състудент е на световноизвестния Марк Шагал, чийто картини в момента се търгуват за стотици хиляди евро. Сирак Скитник е първият директор на Радио София и първият председател на Съюза на художниците в България.
Юбилейната експозиция в столичната галерия включва над 150 творби. В началото на залата са показани първите опити на Сирак Скитник в живописта – ученическите му репродукции от Самоков, рисувани с молив и туш върху хартия.

Тематичното разнообразие е голямо – природни, градски и морски пейзажи, натюрморти, портрети, църкви и манастири. Техниката на рисуване също е разнообразна – маслени и темперни бои, смесена техника, гваш. Рисува върху картон, хартия, платно, дървени плоскости. Прекрасни са илюстрациите му на книги на Ран Босилек, Кръстю Сарафов, Чавдар Мутафов и др.
На видно място е изложена личната палитра на художника. В експозицията са включени картини и документи от над 30 държавни и частни галерии и колекционери. За посетителите със зрителни увреждания са предложени специални дигитални и тактилни каталози-гидове. През целия ден се излъчват два филма за биографията и творчеството на художника.
Очаква се в близките дни да излезе от печат и луксозен каталог с цялостното творчество на художника. В БАН пък ще се състои научна конференция.
Изложбата ще продължи до март.

х х х

Рилското богословско училище в Самоков е основано през 1876 г. от митрополит Доситей с пари и книжен фонд, завещани от митрополит Авксентий Велешки. През 1902 г. училището се премества в София. Възпитаници на това учебно заведение са и екзарх Стефан, митрополит Йосиф, акад. Тодор Самодумов, акад. Стефан Цанков, нашият съгражданин проф. Васил Стоин и др.

Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*