След съботния протест: АПИ намери пари за дупнишкия път!

„Шосето за Дупница ще бъде изцяло ремонтирано” – това е обещал председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ инж. Дончо Атанасов на днешната среща в София с представители на Инициативния граждански комитет за ремонт на пътя и кмета на Самоков Владимир Георгиев.
Веднага след пристигането си в града ни участници в рандевуто споделиха, че става въпрос за изграждане на трилентов път в прохода Дервена и за пълна реконструкция и разширяване на шосето между Белчин и Самоков.
На практика намеренията на АПИ са да се осъществи изготвеният вече технически проект за основен ремонт на 32.5 км от път II-62 Дупница-Клисура-Самоков, като изграждането на трета лента на шосето в Дервена може да се забави с една година. Стойността на строително-монтажните работи, строителния и авторския надзор е над 39 млн. лв. Очаква се сведения за необходимите процедури да бъдат публикувани на сайта на агенцията в близките дни, а от средата на юни да се приемат оферти за изпълнител на проекта. Ако няма жалби от трета страна, живот и здраве, дългогодишната мечта на самоковци за реконструкция на дупнишкия път ще започне да се сбъдва от септември.
На въпроса как така до петък нямаше пари, а сега изведнъж вече са осигурени необходимите финансови ресурси, от Инициативния комитет, начело с Илиян Чалгънов и Екатерина Василева, заявиха, че за сметка на този път ще се забави с една година ремонтирането на друго шосе от списъка на АПИ с 24 пътни отсечки, по-главните от които ще се ремонтират по ОП „Регионално развитие” /ос „Регионална инфраструктура”/.
Ако приемем поредните обещания от Агенция „Пътна инфраструктура” за чиста монета, излиза, че със съботния си протест и цялостната организация около него самоковци сами са отвоювали твърде належащия ремонт на шосето за Дупница. Предстои обаче да се види дали обещанията ще се изразят в съответни действия – самоковската общественост вече си има „обеца на ухото” и трудно може да даде доверието си в аванс за пореден път. Все пак надеждите са инж. Атанасов да удържи на думата си и най-накрая този невралгичен път да бъде ремонтиран, за да отговаря на стандартите за безопасност при условията на сериозното движение, което се осъществява по него в двете посоки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*