„Снежен рай“ на „Шумнатица”

От 29 до 31 март на хижа „Шумнатица” в Боровец се състоя Първият национален зимен ученически туристически събор „Снежен рай”. Организатори бяха Българската федерация по туризъм и Клубът за ученически и младежки отдих и туризъм „Мусала” при самоковското дружество „Рилски турист”.
Целта бе да се стимулира ученическият туризъм и да се обмени опит между учители и ученици, занимаващи се с туристическа дейност. От няколко години Федерацията по туризъм, съвместно с клубове и дружества от страната имат такива инициативи, по време на които се организират игри и спортно-туристически състезания между ученически отбори.
За първи път такава проява се организира през зимата и всички очаквахме с нетърпение как ще се проведе. Тя бе запланувана за края на януари, когато има много сняг, но заради обявената тогава грипна епидемия бе отложена за края на март. Поради това предвидените състезания с шейни, изработване на снежни фигури и други зимни игри бяха заменени със състезания, подходящи за вече пролетното време: спортно-туристическа щафета, теглене на въже, дартс, палене на огън, крос – ориентиране, конкурс за рисунка ”Аз и природата”.
Участваха ученици и учители от Етрополе, Кърджали, Враца, Габрово, Дряново, Самоков, Долна баня. Някои от тях, като участниците от Етрополе, бяха наши добри приятели, а с другите предстоеше да се запознаем.
Участниците бяха поздравени от председателя на „Р. турист” Марияна Илиева и от секретаря на Федерацията по туризъм Делка Кавъркова. Започнаха игри за запознаване на участниците, представяне на училищата, надпревара в познанията за градовете на отборите.

Всички с нетърпение очакваха следващите надпревари. Важното бе не само да се премине през трасето бързо, но и да се усвоят умения, необходими при преходи в планината – приготвяне на раница, снабдяване с вода, пренасяне на пострадал, преминаване през маркирано трасе и др. Имаше училища, представени с по няколко отбора.
За наша радост първото място спечелихме ние – най-младото попълнение на младежкия ученически клуб към „Р. турист“ – учениците от ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Самоков. Всички ние сме членове на туристическото дружество и се включваме редовно в организираните от него прояви. За учениците е изключително интересно всичко – участието в игри и състезания, походите, нощувките в хижи, международните прояви и пр.
За участието в събора се подготвяхме отдавна. Сформирахме два отбора, представихме се отлично и станахме комплексни победители. Ето и учениците, спечелили купата: Васил Вардаров, Иван Николов, Симона Кодова, Анна Тоскова и Борислава Филчева от 7 клас, Димана Карабожилова и Адриан Белишки от 6 клас, Димитър Дойнов и Георги Христов от 5 клас.
Второто място завоюваха ученици от ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” от Кърджали, а третото – отборът на СОУ ”Неофит Рилски” от Долна баня. При по-големите ученици – 8-12 клас, победители станаха учениците от ПГ по икономика ”Рачо Стоянов” – Дряново, следвани от отбора на туристическото дружество в Дряново и от представителите на долнобанското СОУ „Н. Рилски”.
Учениците от Кърджали спечелиха грамота за най-масово участие, а от Етрополе – за най-малки участници в турнира. На всички победители в състезанията бяха раздадени медали и грамоти. Бяхме горди, че спечелихме много златни, сребърни и бронзови медали, благодарение на което заслужихме и купата за комплексен победител.
Благодарим на организаторите в лицето на Марияна Илиева и Делка Кавъркова за изживените прекрасни пролетни мигове сред природата, за придобитите нови знания и умения, за шанса да се запознаем с много нови приятели. Благодарим и на младежите от клуб „Мусала“ /които се грижеха за доброто протичане на проявата и за храненето/, както и на ръководството на “Р. турист“ за финансовото подпомагане на ученическия туризъм.

Диана Карабожилова
ръководител на туристически клуб в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*