Спомен за Джоко

Сапарева баня, 2008 г. Джоко Росич, певицата Ваня Кудева и Георги Божилов-Гебо

Отиде си големият актьор и човек Джоко Росич. Един по българин от много българи, независимо че е роден в бивша Югославия. Майка му е българка, а баща му – сърбин. В България е от 1951 г. По неговите думи Балканите са само място, където той може да живее и да умре.
С Джоко се познавахме от времето преди много години, когато живеехме и работехме в Сопот. Там съпругът ми Георги Божилов-Гебо организираше празници на българското кино. В Сопот и Карлово се прожектираха български филми, а зрителите се срещаха на живо със своите любимци.
Последната ни среща с Джоко стана преди няколко години в Етрополе – на празника „Зетрополе”. Поговорихме си малко, снимах го… Неговата скромност беше уникална. Нарисува се на един лист, врътна подпис и с широка усмивка ми подари своя автопортрет, който и досега пазя заедно с всички други автографи.
…Отиде си още една голяма звезда, която до последно грееше на нашия кино небосвод. Добър приятел – рядко добродушен, слънчев, усмихнат. Истински човек – като такъв ще го запомня.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*