Среща с Авксентий Велешки в Националната библиотека

Петнадесет ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ потеглихме на 21 февруари за София. Целта беше да дообогатим знанията си за нашия патрон /от чието рождение се навършват 220 години/ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
Още в микробуса учителите Райко Попов и Димитър Балабанов подсилиха нетърпението ни, като ни запознаха с интересни факти за най-голямата библиотека в България и нейните „потайности“.
Не останахме разочаровани, вътре сякаш миришеше на история и памет. Тръпките следваха една след друга – да бъдеш на педя от оригинални ръкописи на Иван Вазов – това трябва просто да се усети! Прехласнати стояхме пред „капсулата на времето“, която ще бъде отворена през 2060 г. – за да се види какво от нашите надежди се е сбъднало.
Огромните читални със своите сигнатури и хиляди томове сякаш поуплашиха някои от нас – усетихме, че да си студент, не е шега. Непосредствената близост със Софийския университет „Св. Климент Охридски” допълваше академичната атмосфера…
Видяхме много материали, снимки, хвърлящи все повече светлина върху знанията ни за Авксентий Велешки. Отново доказахме, че новаторските ни почини, заложени в програмите на нашето училище, не са само за документацията.
Ще помним дълго този вълнуващ ден!
А материалите, които донесохме, ще можете да видите на изложбата „Духовност, дошла до нас чрез експонати“, която ще се открие на 14 март в училището ни.

Аделина Георгиева
Габриела Беловска

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*