Среща с журналиста-родолюбец Румен Стоичков и трите му уникални книги

Румен Стоичков. Познат е като дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт” по Българското национално радио. За 22 години в ефира мнозина са успели да се „срещнат” с него и стотиците му гости и слушатели в част от… 1274-те му предавания.
На 7 юни в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” пък самоковски любители на книгата имаха удоволствието не само да се срещнат на живо с журналиста-писател, но и да видят и да открият прекрасни кътчета от родината чрез неговите фотоси, поднесени на екран; да се докоснат до древността, да изпълнят с гордост душите си заради сътвореното от прадедите, да изпитат и тъга обаче от заглъхващия живот в не малко забравени от правителство и институции селища.
Прекосил отечеството си надлъж и нашир, запаметил видяното и чутото, Румен Стоичков е успял да го пренесе на страниците на три /засега/ свои книги: „Преди забравата”, „Из стръмнините на България” и „Някъде там”. По общо мнение те могат да служат и като незаменими пътеводители и екскурзоводи на обичащите да странстват. Толкова предания, легенди, истории на църкви, училища, читалища и селца, толкова природни красоти, потърсени и разказани с неподправена обич към род и родина… Незаменим дар оставя авторът на бъдещите поколения и затова заслужава благодарност.
„Всеки човек идва с някаква мисия на този свят. Вашата със сигурност е да съхранявате народната памет” – с тези думи водещата Мирослава Мирчева като че ли изрази мнението на всички присъстващи и впечатлението им от тази запомняща се среща.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*