Станцията на Мусала отново работи пълноценно

Снимка: Добромир Фингарски

От сряда, 1 февруари, бе напълно възстановена работата на метеорологичната станция на Мусала, съобщи директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христомир Брънзов.
Както е известно, дейността на станцията бе преустановена през октомври м. г., след като почина под върха нейният шеф, а малко по-късно друг служител напусна. Сега там е започнал работа нов служител, който е обучен и успешно е положил необходимите изпити.
Метеорологичната станция на първенеца на Балканите е открита на 2 октомври 1932 г. и от тогава до миналата есен не бе прекъсвала дейността си, дори и по време на Втората световна война. При временното преустановяване на работата й през октомври 2016 г. от института бяха казали, че нормалният работен ритъм ще бъде възстановен през май, което предизвика недоумение и обществено недоволство. Може би и това е ускорило по-ранното от предвиденото пълно възстановяване на работата.
„Станцията и през последните месеци работеше, но в друг режим – при намалени наблюдения, през по-големи интервали. Сега вече дейността ни се нормализира”, коментира за „Приятел” на 1 февруари метеорологът Захари Недялков.
Според запознати станцията е едно от най-важните места за измерване на температурите у нас. На всеки три часа се предават данни от върха, които подпомагат изготвянето на прогнозата за времето и по-ранното предупреждаване за опасни климатични явления.
На 1 февруари се навършиха и кръгло 130 години от началото на редовните метеорологични наблюдения у нас. В страната ни има общо 40 станции, от които се следи времето. В Самоков пък метеорологични измервания се правят вече 119 години – от 1898 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*