Строителството на екоселището край Алино ще започне вероятно през юли

Атрактивни зелени къщи със застроена площ от 150 кв. м и двор от половин декар ще предлага за 100 хил. евро бъдещото екоселище, което ще се изгради в района на Плана, землището на Алино, като самото строителство ще започне вероятно още през юли, заяви на среща в Самоков на 26 май управителят на „А. З. К. Пропъртис” Авиноам Катриели, който е и президент на Българо-израелската промишлена палата.
Фирмата ще осъществява проекта „Плана Хайтс” за изграждане на селището. Самият Катриели уточни, че проектът е негова мечта от 12 години и е изключително щастлив, че сега ще може да я реализира.
Целта е да се създаде модерно селище със съвременна инфраструктура и с разумна цена на жилищата, по думите на госта, на „прекрасно място в най-красивата страна”.
В проекта ще бъдат вложени около 53 млн. лв. за построяването на пътища, електрическа и ВиК мрежа. На първо време ще бъдат изградени 150 къщи за живеене, детска градина, търговски, спортен и медицински център, паркове и детски площадки. Селището ще бъде разположено върху площ от над 600 дка. Ще се обособят и още 600 парцела за допълнителни жилищни нужди.
Теренът е закупен още преди 10 години и това е, както стана ясно, единствената земя, която Катриели е купил в България.
Строителството се е забавило, както бе обяснено, поради две причини – кризата от 2008 г., когато банките спират да дават кредити, и познатата ни бюрокрация.
„Никой в България не се е решил да строи град повече от 70 години след Димитровград”, изтъкна Ав. Катриели. Той подчерта чудесното местоположение на бъдещото селище – с възможности за посещение на близкия Боровец зиме и на яз. „Искър” и прекрасните околности лете.
Очаква се чужденци /от Израел, Австралия, Германия, Англия и други страни/ да купуват ваканционни къщи – вече 400 клиенти били изразили подобно желание. Българи също проявявали интерес. От предвидените 50 къщи в първия квартал на селището 20 вече дори били продадени. Очаква се 10-15 хил. души да имат възможност да живеят или да прекарват ваканциите си в новото селище с всички необходими удобства.
Пояснено бе, че в строителството ще бъдат ангажирани само български компании, като бъдат разкрити около 500 работни места, а след завършване на селището – 100.
Г-н Катриели обяви, че проектът има подкрепата на Общината и на правителството, включително на самия министър-председател Бойко Борисов. На фирмата вече е връчен сертификат за първокласен инвеститор от министъра на икономиката Божидар Лукарски.
Ако всичко върви добре, церемонията по откриването ще бъде около 15 юли и още това лято ще започне работа по инфраструктурата, категоричен бе гостът.
Кметът Владимир Георгиев изрази увереност, че след като проектът е приоритетен за Министерския съвет, работата по него ще продължи и на практика. Надеждите са, че във връзка с това строителство ще се подобри и пътната мрежа в района.
Градоначалникът припомни, че в миналото едни от най-богатите местни хора са били евреите и посочи, че еврейската Сарафска къща – паметник на културата, е реставрирана. Георгиев изрази и надежда, че за ремонта на синагогата /която сега е в лошо състояние/ може да помогне именно компанията на г-н Катриели.
Гостът пък заяви, че ремонтът на синагогата може да се извърши преди още да започне практическата работа по селището и допълни, че още в близките седмици ще дойде да се запознае с проектите за този ремонт.
Ав. Катриели благодари на екипа на Общината и на местните медии за подкрепата и добави, че „идеята е добра, мястото е прекрасно и времето за инвестиции е подходящо; идеята трябва да се осъществи, защото дава надежда и ще създаде реална промяна, ще дойдат и други инвеститори.”
В срещата участваха и зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, гл. архитект арх. Надежда Клинчева и гл. инженер инж. Юри Бодуров.
„А. З. К. Пропъртис“ ЕООД е собственост на „Грийн Проджект Инвестмънтс енд Файненс“, което е на Авиноам Катриели. Той управлява още три компании, регистрирани в България, всичките в сферата на недвижимите имоти – „АК 2007“ ООД, „АК София“ ООД и „СИИ Енд Сън 08“ ООД.
Катриели има вече осъществени проекти у нас – по Черноморието и в столицата.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*