Строят вече Дупница – Благоевград

Започва строителството на лот 2 от автомагистрала „Струма” – участъка от Дупница до Благоевград.
Както е известно, участъкът от лот 1 от Долна Диканя до Дупница – пътен възел „Дупница север” /17 км/, бе открит на 23 юли т. г.
Отсечката от Дупница до Благоевград – 37 км, пък трябва да бъде завършена за по-малко от 2 години – 22 месеца. По пътя ще бъдат изградени два тунела и четири пътни възела.
Проектът се съфинансира от Европейския съюз /т. нар. Кохезионен фонд/ и държавния бюджет в съотношение 80:20.
Тунелите ще бъдат с дължина до 500 м всеки. Четирите пътни възела, които ще бъдат изградени, са: “Дупница-юг”, “Бобошево”, “Кочериново” /и за гр. Рила и Рилския манастир/ и “Благоевград”. Ще бъдат монтирани и прегради /между магистралата и населените места/, които заглушават шума. Ще се построят и селскостопански подлези и надлези.
Изпълнител на лот 2 е консорциум „Струма – Лот 2”, в който участват италианската фирма „Импреза”, „Главболгарстрой Инфраструктурно строителство” и „Пътстрой-92” АД.
Договорът е за 358 млн. лв. с ДДС.
От “Пътна инфраструктура” обобщиха, че общата дължина на магистрала „Струма” – от Даскалово край Перник до Кулата /границата с Гърция/, е 150 км.
В момента се строи и лот 4 – от Сандански до Кулата /15 км/.
Според председателя на Надзорния съвет на „Главболгарстрой холдинг” инж. Камен Пешов, лот 2 на „Струма” е най-сложният участък от автомагистрала у нас. Там предстои да се измества и транзитният газопровод за Гърция.
Трасето започва с обходен път на Дупница, западно от сега съществуващия път Е-79, пресича р. Джерман южно от Дупница и продължава в ивицата между реката и железопътната линия. В отсечката до Благоевград трябва да бъдат изградени близо 20 съоръжения – мостове, виадукти и др.
Това е първата магистрала у нас, чийто избор на изпълнител става с т. нар. инженеринг. Както поясняват специалистите, има идеен проект, който се доразвива от изпълнителя и се предлагат конкретните проектни решения. В случая в кратък срок трябва да се свърши много работа – и проектиране, и строителство, което, разбира се, е голямо предизвикателство.
По отношение на изградения вече участък от лот 1 г-н Пешов отбеляза, че е направен пътен възел „Долна Диканя”, който осигурява връзка със стария път Е-79 и към гр. Радомир.
Изградени са и надлез на пътя за с. Гълъбник, мост над железопътната линия, два моста по пътя Е-79 при пътен възел „Дупница – Север”, виадукт.
Магистралата спестява време, нерви, средства и което е особено важно – осигурява безопасност на движението.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*