СУ „Отец Паисий” чества Освобождението с родолюбив спектакъл

Националният празник на България Трети март чества днес, 1 март, СУ „Отец Паисий” в едноименното читалище-паметник. Препълненият салон сърдечно приветства родолюбивите изпълнения възпитаниците на учебното заведение.
Самите ученици, подпомогнати от своите преподаватели, бяха приложили нестандартен подход – момиче и момче се превъплътиха във водещи на телевизия „Лъчи”, която „включи” последователно Калофер и Копривщица, Батак и Шипка… С музика, стихове и песни малки и по-големи ученици припомниха знаменити моменти от борбата ни за национално освобождение. Пред публиката – на живо и чрез мултимедия, оживяха образите на Ботев и Левски, на апостолите и опълченците. Пременени в четнически и военни униформи младежи нарамиха пушки, развяха трикольори, извадиха саби, на сцената се появи дори макет на легендарния кораб „Радецки”. Водещите изразиха признание на руските воини и на хората от други народности, допринесли със саможертвата си за разгрома на турската войска и за освобождението ни от петвековното робство.
Развълнуваните зрители и слушатели чуха с благодарност патриотичните песни на вокалната група с ръководител Силвия Ненова, а накрая бяха очаровани от жизнерадостните хора на пременените в народни носии девойчета. Умиление предизвикаха и стилните изпълнения на гостенчетата от детска градина „Самоково”.
От името на клуба на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода” на училището бе подарена книгата с български народни песни на Братя Миладинови. От името пък на родителите преподавателският колектив бе поздравен с топли думи и цветя. Директорката Лиляна Минкова благодари и изтъкна, че родителите са важни партньори на учителите в работата за обучението и възпитанието в родолюбив дух на младото поколение. Всички посетители на тържеството бяха зарадвани и с цветни картички с изобразен воинският орден за храброст и изписан откъс от безсмъртна Вазова творба.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*