Състави от Алино и Радуил участваха във фолклорен фестивал в образцовото село Чавдар

Миналата година за първи път самоковски състави участваха в този фолклорен празник в с. Чавдар. Вече 12 години община Чавдар събира певчески състави, за да представят песни не само от своя роден край, но и от Средногорието.
Чавдар сега, през уикенда, отново ни зарадва, напълни ни очите с красота. Долу, в центъра – шадравани, много цветя, дървета, красиво оформени градинки, алеи, места за отдих, детски площадки – всичко подредено, чисто, приятно.
Същото е и горе, на голямата поляна, откъдето се откриват прекрасни гледки. Тук организаторите са изградили цял комплекс – сцена, места за отдих и хранене, въжен град за забавления. Приятно дразнят ноздрите ни сергии с кебапчета, кюфтета, пържоли, пуканки, захарен памук, сладолед… Който иска, се отдава на тези аромати, но повечето хора бяха пред сцената, за да се наслаждават на изпълненията на състави от Мрамор, Косача, Каравелово, Трудовец, Смолско, от Етрополе, София, Перник… Най-многобройно и най-силно бе участието на съставите от Пирдоп – певци, гайдари, танцьори, всички под името „Средногорие”.
Най-впечатляващо пък беше изпълнението на състава с тъпаните, представил се с много интересна композиция. Тъпаните биеха и няколко жени, нищо че в повечето случаи тъпанджиите са мъже…
Тук, на сцената, отново се изявиха и певиците от Алино. Упоритият и всеотдаен Момчил Чалъков не ги оставя да скучаят и да се предават на годините.

На чавдарска сцена за втори път се представи фолклорната група „Здравец” към читалище „Христо Ботев” в Радуил. Групата се ражда преди повече от 50 години. Ръководи я майсторът на окарина дядо Ване Гюнин. Гласовитите жени пеят на три гласа. Една от първите е Велика Стоименова, която още на 16 години прави впечатление със звучния си глас. После групата е поета от Катя Църкова, след нея идва Катя Сукова. Сега, в днешната група, са останали десетина жени, но желанието им да се изявяват с автентични песни не е пресъхнало. Най-възрастна е 83-годишната Гинка Атанасова, а най-млада – 72-годишната Дамянка Воденичарова. Нека никога да не прекъсва това тяхно всеотдаване на песента!
В началото и края на фестивала пък се представиха за първи път банатски българи – ансамбъл „Фалмис”. Те играха своите танци, а заедно с другите участници – и български хора. Стана наистина празник благодарение на всички тези накипрени в народни носии деца, младежи и възрастни хора. Разделихме се с искрени пожелания за много нови подобни срещи.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*