С 400 бона ще рекламираме забележителностите на региона

Самоковска община бе сред 20-те общини, поканени на 13 август да подпишат договор с министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за одобрен проект по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”. Това бе и една от приятните изненади за кмета Владимир Георгиев след завръщането му от Кострома. На 15 август зам.-кметът Радослав Стойчев тържествено връчи договора на градоначалника.
Проектът „Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация Самоков – Долна баня – Сапарева баня”, както „Приятел” вече писа, нашата община спечели заедно със съседните две общини.
„За да посетят дадена забележителност в Долна баня или Сапарева баня туристите минават през нашата община. Много важно бе в този проект да бъдем водещи. Никой не е направил в туризма толкова инвестиции, както нашата община. Поддържаме добри отношения и с кметовете на Сапарева баня и Долна баня – Сашо Иванов и Владимир Джамбазов. От 100 възможни точки, на нашия проект бяха дадени 93”, изтъкна Вл. Георгиев.
Сега предстои много работа, свързана с маркетинга и представянето на туристическите дестинации. В проекта са залегнали идеи на експерти от общинската администрация, на участници в обсъждането му, както и на ученици от Гимназията по туризъм. Проведени са консултации със специалисти и граждани. Един от изводите е, че забележителностите ни трябва да станат лесно достъпни за туристите – да се направят и поставят информационни табели, както и елементи-пътеуказатели по тротоарите. В проекта не е предвидено ново строителство, а начинания, чрез които туристите да получават конкретна информация за забележителностите и в трите общини.
Общата стойност на проекта е 404 367 лв. Очакванията са, че с изпълнение на разработката ще се даде и хубав старт за развитите на новия информационен туристически център, който бе открит в града ни на 17 август /в южната част на първия етаж на сградата на Общината, където доскоро се помещаваше Бизнесцентърът, а преди това имаше аптека/. На тази основа ще може успешно да се кандидатства с проекти в туристическата сфера и в бъдеще.
Кметът изрази увереност, че трите общини ще се представят много добре и на туристическите борси не само у нас, но и в Букурещ, Лондон, Берлин.
Къде са ни например сувенирите – символи на Самоков и селата, които туристът може да отнесе като спомен оттук, попита риторично Георгиев и добави, че за тази цел е предвидено помещение в съседство с входа на сградата на Общината. Повече ще се очаква в тази насока и от Сдружението на занаятите.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*