Талантливи и красиви самоковчета зарадваха хиляди навръх 24 май

Българщина, красота и талант – това можеше да почувства и да види всеки днес сутринта на централния площад “Захарий Зограф”, навръх 24 май – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Пременени в пъстри одежди, в народни носии и модерни дрехи, малчугани от училища и детски градини изпъстриха сцената и завладяха сърцата на хилядната публика.
В началото кметът Владимир Георгиев поздрави присъстващите за празника. Елина Субева от ОУ “Христо Максимов” пък рецитира стихотворението на Георги Авгарски “Солунските братя”.
Последва тържествено връчване на наградите на удостоените на последната сесия на общинския съвет /19 май, четвъртък/ учители от градоначалника Георгиев и председателя на общинския съвет Силвия Стойчева. Наградените преподаватели получиха и красиви червени рози.
Празничният концерт започна с танца на малките гвардейци с ръководител Росица Павлова към ОДЗ “Самоково”. С поетично-музикална композиция “Българийо, избрах да те обичам!” се изявиха ученици от ОУ “Христо Максимов”. Народна песен представиха Ивана Нешева и Момчил Фичеров от най-отдалеченото училище в общината – ОУ “Васил Левски” в Ярлово. Обаятелни бяха участниците в детския фолклорен ансамбъл “Рила” с ръководител Кирил Амбарков към НУ “Станислав Доспевски”. Квинтет ученички с ръководител Емилия Михайлова от СОУ “Отец Паисий” се включи в програмата с пламенни слова. Разнообразни танцови умения демонстрираха първокласници от НУ “Д-р Петър Берон”.
Ученици от 4 клас с учители Виолета Щупалова и Даниела Иванова от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” поздравиха присъстващите с “Песен на буквите”. Валс пък играха деца от същото училище с ръководители Бойка Михайлова, Ирина Найденова и Теменужка Стоянова. Вокална група “Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева за пореден път доказа големите си вокални възможности с две изпълнения.
С родолюбиви песни се изявиха и четвъртокласници с учител Йорданка Николчова от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Мажоретките от “Весиденс” с художествен ръководител Веска Терзийска разчупиха атмосферата и “разиграха” усмивки по лицата на публиката.
Трио “ДТВ” от ПГ “Константин Фотинов” продължиха танцовата фиеста. Достоен завършек на празника сложиха с буйните си ритми танцьорите от формация “Детелинки” с хореографи Лилия Вукадинова и Танита Соколова.
Изпълнени с родолюбиви чувства, зарадвани от уменията, чара и жарта в очите и сърцата на децата и младежите, стотици самоковци се прибраха по домовете си с чувството, че въпреки трудното време, в което живеем, има и поводи за оптимизъм.
Честит 24 май, приятели!

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*