Творби на млади художници украсиха Сарафската къща

Изложба на иконопис, графика и пленерни рисунки под надслов „Самоков – изкуство, култура – познание” на възпитаниците на школа „Наум Хаджимладенов” при читалище „Младост” бе открита на 27 септември в Сарафската къща.
Представени бяха творби в изпълнението на проект, одобрен за финансиране от конкурса за проектни предложения за детски творчески работилници на Националния дарителски фонд „13 века България”.
„Горд съм с тези деца и с техните художествени възможности”, възкликна ръководителят на школата Иван Шуманов. Той разказа за усилената работа на своите възпитаници през летните месеци, включително за проведения тридневен пленер в Рилския манастир. Дванадесетте малки творци са се запознали с историята на иконописта и на православното християнско изкуство на Самоковската художествена школа, усвоили са различни графични техники.
Извън отпуснатите от фонда 3000 лв. се е наложило допълнително финансиране от 600 лв., което е било осигурено от Люси Бързанова, Стефан Докузов и Снежана Оцетова – членове на самоковския Ротари клуб и почитатели на малките художници. Дарителите зарадваха и с лаптоп участниците в школата с пожелание и в бъдеще градът ни да се гордее с техните творби и успехи.
Владимир Георгиев връчи грамоти и подаръци на младите творци. Те бяха приветствани и от Ани Иванова. От името на родителите тя определи Шуманов като „един съвременен будител”. Благодарност бе изказана и на всички спонсори.
От своя страна Ив. Шуманов връчи графични отпечатъци от творби на г-н Георгиев, на Ротари клуб и на домакинята – уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова, като изрази признание на родителите и на клубовете, които са съдействали на школата.
Посетителите разгледаха с интерес изложените творби, експонирани сполучливо и допълващи по своеобразен начин възрожденската атмосфера на тази култова сграда – отколешен паметник на културата.
Самата изложба ще продължи до следващия петък – 11 октомври.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*