Театър и кулинарна фиеста в Гимназията по туризъм

В Професионалната гимназия по туризъм бе представена комедията на Ст. Л. Костов „Вражелец”. Режисьор, сценарист и постановчик бе преподавателят по математика Генади Генов. Негов помощник при изготвянето на декорите и сценичните костюми бе Христина Василева, преподавателка по английски. Учениците Адриян Чучуков, Димитър Шуманов /9-б клас/, Васил Янев, Андрей Василев /12-а кл./ и учителят по английски Димитър Апостолов се превъплътиха убедително в персонажите.
Режисьорското умение на Г. Генов се прояви в подбраните епизоди на комедията, които най-убедително илюстрират тезата на гениалния Молиер, разработена в комедията му „Тартюф”, че където има наивници и глупаци, се създават условия да вилнеят мошеници. В родната интерпретация тази ситуация става взривоопасна, тъй като към наивността и глупостта се добавят и библейските пороци – алчността, „своещината”, грабурството. Те заслепяват критичния и рационален поглед към околните, ако изобщо е притежаван.
Пристигналият в селото хитър фотограф майсторски „зарибява” жертвите си, като им позволява да намерят фотографската плака за банкнотите, които ще се копират. Когато Господ иска да накаже някого, взима му акъла, а в конкретния случай жертвите считат, че чрез плаката го държат в ръцете си. Този факт настървява алчността им. И селяните от престъпната „кооперация” насила бутат спестяванията си в ръцете на фотографа-мошеник, защото в негово лице са открили „инкубатора-развъдник” за средствата си, докато в същия момент той задържа парите им. Краде ги с тяхно съгласие. На финала, когато разбират същността на „благодетеля-фотографин” и че вместо да натрупват бързо и лесно пари, те са загубили и тези, които са имали, изживяването е болезнено.
В комедията на Молиер справедливостта побеждава, защото има условия лошият да е възмезден, дори и по начин, несъобразен с логиката на сюжетното действие – накрая кралят-слънце заповядва Тартюф да бъде вкаран там, където му е мястото – в затвора. Режисьорското решение за финалните протести на ужилените с виковете и размахването на плакати с надписи „Оставка” и „Долу” не може да промени нищо. Колкото е виновен фотографът, толково са виновни и жертвите му. Давайки доброволно парите си да се умножават по престъпен начин, те на безценица продават съвест, чест, достойнство. Поради това, независимо че има измама, кражба на пари, комедията не се превръща в драма, защото зрителят, без да злорадства за жертвите /кмет и поп, които би трябвало да са образец за морал и законност/, счита, че логиката на тяхното поведение заслужено ги довежда до този край.
Сърцатата и майсторска игра на актьорите бе възнаградена с бурни аплодисменти.
Постановката се осъществи по проект „Искрата е у всекиго”. Тази инициатива стана възможна благодарение на фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Дъга” /2015-2017/, с финансовата подкрепа на фондация „Велукс”.

х х х

В гимназията се състоя и друг спектакъл – кулинарен. Ученици от 11-а клас, участници в проекта „Твоят час”, показаха кулинарните си изкушения. Начинанието бе във връзка с проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)” – фаза 1, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инфестиционни фондове.
Клубът „Репродуктивно здраве и здравословен начин на живот” имаше изява на тема „Традиционни коледни ястия”. Участниците представиха вкуснотии от региона на Самоков, характерни за Бъдни вечер. Състоя се и дискусия за начина на приготвянето и символиката им. Присъстващите дегустираха експонатите и разказаха как в семействата си посрещат празника.
По същия проект и групата по „Дейност за преодоляване на обучителни затруднения по история и цивилизация – празници и обичаи” разгледа темата „Защо Коледа е празник”. Учениците от 12-а клас представиха исторически преглед на празнуването и запознаха присъстващите с историята на Иисус Христос.

х х х

След този запомнящ се финал на 2016 г. ръководството на Гимназията по туризъм пожелава на всички колеги, ученици и и служители новата година да бъде мирна, плодоносна, а те да са в крепко здраве и с устойчив характер; всеки да намери своя житейски път, като щастието и любовта да не са крайната му цел, а средство за пътуването; да си поставят високи, но реални цели, и като ги постигнат, да получат удовлетворение от вложените мисъл, воля, талант; същевременно да намерят сили и мотивация и за предизвикателствата на новия ден.

Красимир Димитров

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*