Томов и Вукадинова от „Боровец” станаха национали, в клуба се готвят за още купи „Надежди”

Клуб „Боровец“ е създаден през сезон 2013/2014, а вече е един от най-успешните в страната. Треньорите се надяват да възпитат бъдещи световни шампиони, а децата и младежите тренират усилено и печелят медали и купи. В клуба са картотекирани 23 момчета и момичета – ученици от 4 до 12 клас, и един студент. Сега се приемат и още нови състезатели, които ще видим на пистите през зимата.
Треньори в „Боровец“ са Любослав Банков, Георги Маджарски и Атанас Атанасов, които работят с финансовата подкрепа на „Бороспорт“ АД. Усилията на екипа се отплащат щедро: през последните години младите състезатели на клуба печелят все повече купи „Надежди“, които отчитат класирането през сезона на бъдещите звезди.
За 2016-2017 г. трофея взе Антон Томов. Ева Вукадинова пък просто изпусна купата заради падане в последния старт. От тази година Тони и Ева са в „Б” националния отбор по ски алпийски дисциплини и са сред състезателите, подпомагани от фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“. Двамата тренират с националните отбори. През новия сезон им предстоят участия в международни състезания, валидни за FIS, където ще имат шанс да спечелят точки за ранглистата на Международната федерация по ски.
Сред най-добрите състезатели на „Боровец“ е и Георги Околски. До миналата година той също бе част от „Б” националния отбор. От тази зима Георги ще тренира отново с клуба. Амбициите му за пробив в международните ски обаче не са спаднали ни най-малко.
Лятото за състезателите на „Боровец“ е минало в тренировки в Спортното училище в Самоков. Всекидневните занимания са дали резултат. На лятното републиканско първенство по ски алпийски дисциплини в НСА „Васил Левски“ момчетата и момичетата заеха челните места. Шампионатът се състоя на 23 и 24 септември. Състезателите бяха подложени на тестове за бързина, отскокливост, взривна сила, ловкост, координация.
„С нетърпение чакаме зимата, за да тренираме на сняг. Занимаваме се всеки ден. От „Бороспорт“ ни предоставят безплатни карти, а екипировката се осигурява от клуба и от родителите. Работим с много енергия. Всеки спорт е важен за децата, а ските се практикуват високо в планината – на чист въздух и сред природата. Учим момчетата и момичетата на самостоятелност, след това със сигурност ще им бъде по-лесно да се оправят в живота. Искаме да възпитаме бъдещи шампиони, а през предстоящата зима – да имаме добри резултати и да вземем няколко купи „Надежди“, сподели треньорът Любослав Банков.
Първото състезание на сняг за скиорите от клуба ще бъде на 19 и 20 декември. Треньорите и състезателите се надяват зимният сезон в Рила да започне най-късно в началото на декември, за да се подготвят за надпреварата.
В края на октомври пък ще се състои традиционният лагер в Хинтертукс, Австрия. Клубът го организира всяка година. Този път е получена финансова помощ и от фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“.

Росица Стойкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*