Три пъти чествахме един век от Балканската война

С три тържества в града ни отбелязахме на 5 октомври точно 100 години от началото на Балканската война.
Малко преди обяд пред Военния клуб /ДНА/ юбилеят бе честван тържествено в присъствието на много граждани и ученици. Тук бе и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева.
Слово произнесе зам.-председателят на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните Денчо Денчев. Събралите се бяха поздравени и от председателя на организацията Стоян Чапкънов.
С грамоти бяха удостоени ветераните от Втората световна война Асен Ковачки, Георги Бутилов, Денчо Денчев, д-р Димитър Наумов, Йордан Тодоров, Лазар Георгиев, Никола Зографски, Стоян Чапкънов. Отличията им бяха връчени от председателя на Общинското ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Димчо Петров, о. з. ген. Ангел Главев и о. з. полк. Симеон Симеонов.
Директорът на Професионалната техническа гимназия “Никола Вапцаров” Георги Велев връчи почетния знак на гимназията на краеведа Георги Захов по случай 100-годишнината от Балканската война и за неговия принос за възпитанието на младите хора от Самоков и района в дух на родолюбие.
Победителката в националния ученически конкурс, посветен на юбилея на Балканската война, Зорница Вълчева, ученичка в Професионалната гимназия по туризъм, прочете част от своето есе, с което е участваха в конкурса.
Бурни аплодисменти заслужиха участниците в детската музикална формация “Камбанки” с ръководител Надежда Иванова, танцьорите от ансамбъл “Самоков” с хореограф Иван Иванов и останалите млади самодейци от читалище “Младост”, които с песни и стихове също участваха в програмата. Пред паметната стела на загиналите във Втората световна война бяха положени венец и много цветя.
Атмосферата допълваха скаути и младежи в гвардейска униформа с родния трикольор и с уникалното платно на Ярослав Вешин “На нож!” Фототабла пък разказваха за героизма на българските воини.
х х х
Вечерта на екран на централния площад “Захарий Зограф” ученици от ПТГ “Никола Вапцаров” представиха своя мултимедийна творба, специално създадена по случай юбилея. Младежи в гвардейски униформи развяха националния трибагреник. Прозвучаха родолюбиви песни и маршове.
Вълнуващо слово произнесе бившата директорка на ПГ “Константин Фотинов” Виолета Кинова. Тя рецитира и стихотворение на поета Димчо Дебелянов, убит на фронта броени години след Балканската война – по време на Първата световна война.
Съобщено бе, че по повод вековния юбилей на Булаирската епопея през Балканската война – на 8 февруари 2013 г., в Самоков ще има и заря.
Може би заради недостатъчно предварително разгласяване на честването не присъстваха много хора. Пропусната бе възможността повече граждани да видят и почувстват тази заслужаваща уважение младежка изява.

ххх

За 100-годишнината от Балканската война ученици и учители от гимназия „Никола Вапцаров” подготвиха специална програма и запознаха чрез мултимедия, рецитал, песни и танци своите съученици с героизма на дедите /предците/ ни. Тържеството се проведе в залата на учебното заведение на 5 октомври.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*