Трудова борса потърси лек срещу високата безработица

Бюрото по труда организира на 25 ноември в клуб “Работа” /в сградата на бившия партиен дом на площада/ Трудова борса. Бяха поканени работодатели и безработни. Надеждата бе, че с пряк контакт могат да се решат част от проблемите и да се намали напрежението на трудовия пазар.
“Борсата дава възможност работодателите да се запознаят с различните схеми, които се създават от държавата по няколко програми за назначаване на нови хора. В същото време безработните се запознават с работодателите и с предлаганите условия за работа”, обясни Венета Галева, директор на Бюрото по труда. Тя благодари на присъстващите, че са уважили инициативата и им пожела ползотворна работа.
От страна на поканените 19 фирми-работодатели присъстваха представители на хотелите “Самоков”, “Рила” и “Иглика” от Боровец и “Бистрица” от Самоков, както и на фирмите “Чудотворец”, “Захарно петле”, ЕТ “Марка”, ЕТ “Христо Христов”. Съдействие на работодателите и безработните оказваха служители от Бюрото по труда.
Десетки безработни бяха дошли с надеждата да си намерят работа и да посочат в какви схеми ще желаят да се включат и каква квалификация биха могли да придобият.
Някои от тях обаче си тръгнаха преждевременно, недоволни от малкото присъстващи работодатели и от неподходящата тясна зала, в която не всички можеха да влязат.
Работодателите проявиха интерес към младежките програми, за които държавата отпуска средства. Стана ясно още, че предстои свободни работни места да бъдат обявени специално в Боровец през декември, тъй като сезонът засега там закъснява поради липса на сняг.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*