Уникални снимки от цял свят – в Художествената галерия

Самоков стана домакин на Шестия международен фото салон под надслов „Дивото”. На 11 декември фоайето пред Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” бе огряно от десетки творби с основна тема природата и животните на автори от цял свят.
От името на организаторите – Фотографска академия „Янка Кюркчиева”, председателят Явор Попов откри изложбата, като посочи, че в нея вземат участие 33 фотографи с над 60 снимки. Фотосите са подбрани от общо 403 изпратени творби от майстори на обектива от Русия, Финландия, Англия, Германия, Испания, Франция, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, както и от съвсем далечни държави – Бразилия, Австралия, Шри Ланка…
Сред отличените в трите раздела на фото салона са и български творци – Минко Михайлов и Красимир Бакалов.
Обявени бяха и призьорите от 37-ото международно младежко биенале /за фотографи от 16 до 21 години/, провело се наскоро в Нови Сад /Сърбия/. Отличие от биеналето бе връчено и на младия самоковски фотограф Радослав Каймаканов, ученик в СУ „Никола Велчев” и част от националния отбор, заел на форума призовото трето място.
Зам.-кметът Васил Сайменов поздрави събралите се. Стана ясно, че има идея за изграждане в бъдеще на фото салон в града ни и за учредяване на конкурс и национална награда на името на Карастоянови – самоковската фамилия, която е пионер на фотографията в страната ни. Известно е и че първият кмет на Самоков след Освобождението – Иван Доспевски, също е бил фотограф.
Сред присъстващите на изложбата бяха зам.-председателят на фото академията Юрий Трейман и членът на FIAP /Международната организация за фото изкуство/ Николай Василев.
Приятната вечер завърши с коктейл и неформални разговори за ролята и значението на фотографското изкуство.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*