Ученици възкресиха спомена за самоковските герои Никола Корчев и Леон Крудов

Ученици и учители от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” честваха тържествено националния ни празник ден по-рано – в четвъртък, втори март.
Всички са строени в двора на училището. След изнасянето на училищното знаме и химна на Република България последва рецитал, посветен на празника. Облечени специално за случая ученици от 4-а клас прочувствено рецитираха стихове, в които проследяваха историческото събитие.
„Трети март 1878 г.! България е свободна! Дошъл е краят на петвековното робство. Руско-турската освободителна война и Санстефанския мирен договор увенчават с успех усилията на много поколения българи.”
Подчертани бяха героичните боеве през войната, ролята на българските опълченци и на самоковските опълченци, при спасяване на Самарското знаме. Изтъкнат бе героизмът на Никола Корчев, на Леон Крудов. Място намериха стиховете от Опълченците на Шипка, а Аз съм българче повтаряха повечето от учениците заедно с рецитатора.
Разбира се, отбелязано бе и освобождението на Самоков.
„В предпоследния ден на 1877 г. – 30 декември, е освободен град Самоков. Над 8000 руски войници, командвани от генерал-лейтенант генерал Веляминов, в срувота зима и дълбок сняг, надделяват над двойно по-многобройната турска войска. С цената на около 200 убити и ранени в сражението край Ново село, градът е освободен и спасен от ограбване и опожаряване.”
Прозвучаха като клетва изречените с гордост стихове:
„След Батак, след Шипка и след Плевен няма място за позор и срам. Господа, паднете на колене, моята България е храм!”
За това вълнуващо тържество „виновници” бяха учениците от групата „Език свещен”, работили по проект „Твоят час”, под ръководството на старши учител Живка Генадиева.
С прочувствено слово директорката Ирена Коцева поздрави учениците по случай празника с пожелания да помнят историята, да пазят свободата и да не забравят, че сме българи.
Изненада имаше за всички присъствали на тържеството – получиха подарък – символ на единството – пакет, съдържащ пръчици, завързани с трикольорна лентичка /символизиращи снопа на хан Кубрат/, с печат с корона и надпис „Съединението прави силата”.
Групата от „Език свещен” отнесе в Общината и подари на кмета, зам.-кметовете и председателя на общинския съвет по един символ на единството по случай найционалния празник.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*