Ученици от Гимназията по туризъм стажуваха в Ирландия

Ученици от Професионална гимназия по туризъм проведоха поредната си производствена практика на реални работни места в Дъблин – столицата на далечна Ирландия.
Три седмици под ръководството на учителите Борислава Хаджийска и Димитър Апостолов възпитаниците на самоковското училище проведоха учебната си практика в 9 ресторантa в ирландската столица. Общо 20 ученици получиха възможността да се запознаят със съвременната ирландска кухня, както и с особеностите на испанската, италианската и тайландската кухня, натрупаха умения и опит и по отношение на вегетарианските ястия. Всичко това ще им бъде в помощ при тяхното по-нататъшно професионално развитие.
Нашите момичета и момчета имаха и културна програма. Благодарение на това те успяха да се запознаят и с част от културно-историческото наследство на Ирландия.
Едно от най-интересните преживявания на младите български гости бе посещението им в гр. Белфаст, където е музеят на „Титаник”. Тук те видяха как е бил построен огромният кораб, негови триизмерни модели, симулация на плаването и потъването му. Малко известен е фактът, че на кораба са работели и българи, и то 31 души.
Самоковските пратеници посетиха още пристанището, кметството, както и историческите квартали, разделени на католически и протестантски.
Ирландското културно-историческо наследство пролича най-вече в етнокомплекса от Средновековието. Незабравими за младежите ще останат и посещенията на Скалите на Мохер, където е сниман филмът „Игра на тронове”, и на библиотеката, в която пък е сниман „Хари Потър”.
Така работата в топ ресторанти и богатата културна програма родиха наистина незабравими преживявания.
Накрая възпитаниците на нашата гимназия получиха три сертификата: от ресторанта, в който са работили – за завършен курс на обучение, както и за приключила производствена практика от „Темис” и „Европас”. С последните документи, валидни в целия Европейски съюз, всеки от участниците в проекта може да кандидатства за работа в чужбина. Някои от нашите младежи дори получиха покана да се върнат в Ирландия и да работят там. Общо бе мнението, че участието в подобни проекти и изнасянето на производствената практика в други държави наистина дава възможности за по-добър старт в професионалната кариера.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*