Ученици се дивят на 100-годишна ВЕЦ

Една от първите изяви на клубовете „Природолюбител” и „Родолюбие” с ръководители Диана Карабожилова и Рени Малчева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” през новата учебна година бе посещението на 10 ноември на двореца „Бистрица” в Боровец.
С изключителен интерес учениците чуха разказа на своите ръководители за двореца и за неговия огромен парк с ценни растения. Участниците в клубовете бяха много впечатлени от 100-годишната водноелектрическа централа в двореца, която е запазена в безупречен вид и все още произвежда електрическа енергия.
Дълго време учениците се наслаждаваха на красивите картини и снимки в бившата конюшня, която сега е превърната в галерия, както и на ловните трофеи в кафенето. Разходиха се из парка и се любуваха на вековните дървета, на реката с нейното мостче и на красивите тераси. Посетиха и параклиса и запалиха свещичка за здраве и живот.
Всички усетиха духа и невероятната атмосфера на това уникално място.
Изявата бе по проект „УСПЕХ” /на просветното министерство/, по който единствено ОУ „Св. св. Кирил и Методий” от основните училища в града ни ще работи през тази учебна година. Проектът се финансира от ОП ”Развитие на човешките ресурси”, а съфинансирането е от Европейския социален фонд.
Общо 13 групи от училището ще работят в различни направления. Целта е повече ученици да се ангажират в извънкласни и извънучилищни дейности. В навечерието на Деня на народните будители учениците поднесоха венец и цветя пред паметната плоча на Неофит Рилски в училището и на гроба на Паисий Хилендарски в двора на църквата „Свети Никола”. Участниците в отделните клубове вече са запознати и с всички планирани изяви през тази учебна година.

Диана Карабожилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*