Ученици славиха будителите

Час по родолюбие се състоя на 31 октомври в Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров” по случай Деня на народните будители. Във фоайето на втория етаж, пред пано с ликовете на будителите, учениците изслушаха с интерес лекцията, подготвена от директора на гимназията Г. Велев и преподавателя по история В. Бързанов. Идеята на учителите бе да запознаят младите хора с делото на предците, запалили „най-първата искра в народната свяст”.
х х х
Четвъртокласници от ОУ „Христо Максимов” /4-а кл./ празнуваха тържествено Деня на народните будители с рецитал и мултимедия в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 31 октомври. Ученици, домакини и гости поздравиха с топли думи и сърдечни ръкопляскания участниците в запомнящата се програма.
В същия ден по-късно учениците от 4-б клас пък проведоха в училището свой тържествен урок под надслов „Народни будители”.
Ученици от „Хр. Максимов” посетиха и Историческия музей, където по случай празника се изявиха с презентация и електронна викторина.
х х х
В Младежкия дом на 30 октомври проведоха своя час по родолюбие учениците от 3-а и 3-б клас с преподавателки Божкова и Димова от НУ „Станислав Доспевски”. Директорката на дома Латинка Щъркелова говори за значението на този ден, а учителката Стоянка Божкова организира викторина. Кои са народните будители? Кои са будителите от нашия град? За кой будител спорят два града – Банско и Самоков? Защо днес отдаваме почит към народните будители? Има ли сега будители? На тези въпроси децата се надпреварваха да отговарят и за всеки имаше малък подарък. Провеждането на часа извън училище създаде допълнително необичайна, празнична обстановка. Поздрав към по-малките ученици бяха изпълненията на брейк групата, на момичетата от „Дарлинг 2”, на солисти. Всички те може би не бяха най-подходящи специално за случая, но на празник като на празник – всеки го отбелязва, както му харесва.
х х х
С филмова презентация за живота и делото на проф. Иван Шишманов по случай 150 години от рождението на големия учен читалище „Младост” отбеляза на самия 1 ноември във Военния клуб /ДНА/ Деня на будителите. Концерт изнесоха читалищни колективи.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*