Ученическите стипендии предизвикаха спорове

Галя Григорова, Сия Шехтанова, Веска Тодорова и Кирил Славов

Множество запитвания през последните дни относно размера и критериите за получаване на стипендии, включително и в социалните мрежи, бяха повод за състоялата се пресконференция на 30 октомври в сградата на Общината. Мнозинството от оплакалите се са ученици от ПГ “Константин Фотинов” и техни родители. На срещата присъстваха директорът на гимназията Кирил Славов, неговата заместничка Галя Григорова, представители на общинската администрация.
Директорката на дирекция в Общината Сия Шехтанова запозна присъстващите с постановление на Министерския съвет от 21 февруари т. г. Измененията в закона гласят, че учениците във всяко средно училище ще имат право да получават стипендии. Още през първия срок на настоящата учебна година от промените се ползват СУ “Никола Велчев” и ОПУ “Неофит Рилски”. Поради увеличения брой на учениците средствата от държавната субсидия за годината са били преразпределени както следва: ПГ “Константин Фотинов” – 19 780 лв.; СОУ “Отец Паисий” – 12 696 лв.; СУ “Никола Велчев” – 6440 лв.; ОПУ “Неофит Рилски” – 3588 лв.
На срещата стана ясно, че тези средства са целеви и няма как да бъдат изразходвани по други „пера”, каквито съмнения са изразили някои от оплакалите се.
Правителственият документ делегира и повече права на директорите на учебните заведения. В случая К. Славов е назначил комисия, която да определи критериите за раздаване на стипендии. За тази учебна година освен отличния успех, изискванията включват не повече от 3 неизвинени отсъствия, по-малко от 100 извинени отсъствия и липса на нарушения на вътрешния правилник.
“В днешно време, наред с плюсове на модернизиращия се свят, е много лесно да напишеш некомпетентно мнение в интернет, което да стане “горещ картоф” впоследствие, без да се замислиш как се е стигнало до определено решение и от какви подбуди е било продиктувано то”, изрази разочарованието си г-н Славов.
Г. Григорова поясни, че до края на септември са изразходвани 16 697 лв., включително като поощрителни парични премии на ученици, класирали се на предни места на областни и национални олимпиади. От общата годишна сума, предвидена за стипендии, са останали 3083 лв.
„Задължени сме да дадем социалните стипендии, тези на инвалидите и сираците. Останалата сума ще бъде раздадена на учениците, които отговарят на нашите критерии, като започваме от пълните отличници по низходящ ред на оценките. Размерът на стипендиите в сравнение с втория срок на изминалата учебна година е занижен, за да могат повече стипендианти да се възползват от тези пари”, разясни ситуацията г-жа Григорова. Тя заяви, че учениците са запознати с вътрешния правилник за получаване на стипендии през настоящата учебна година още през март и изрази недоумение защо се е стигнало до сегашното напрежение.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*