Фотоизложба на Михаил Кръшняк е уредена в музея

В Посетителския център на Историческия музей на 16 март уредникът към музея Силвио Томов откри изложбата “По следите на отминалото време” с фотографии на Михаил Кръшняк. Той е роден през 1906 г. в Боровец /тогава Чамкория/, а си отива от този свят без време, през далечната вече 1957 г. По народност е словак, чийто баща идва след Освобождението да работи в България.
Михаил Кръшняк има особени заслуги за популяризирането на алпинизма в България и във връзка с това на Мальовишкия дял на Рила. Заедно със съмишленици участва в изграждането на първите хижи в нашата планина и изобщо в страната ни, в опознаването на все още девствените високи части на Рила. Сред първите планинари е, изкачили връх Мальовица, взема участие и в първото нощно изкачване на Мусала.

Фотосите на Кръшняк запечатват строежа на първата наблюдателница на най-високия връх на Балканите. Сега безценните му фотографии ни връщат в миналото, когато родният туризъм е още в зародиша си и е свързан с чара от неизвестното и с много искреност, ентусиазъм и мечти.
За Кръшняк проф. Васил Захариев казва: “Той остави трайна следа в нашето съзнание, остави спомена за едно чисто безкористно родолюбие, за едно честно сърце, за достойно изпълнен граждански и семеен дълг.“
Известният фотограф и историк на фотографията Петър Боев пък отбелязва: „Една от най-примамливите черти на Кръшняк бе упоритостта му и любознателността му. Макар и утвърден фотограф-художник, той не престана да се учи. У него винаги съществуваше една творческа неудовлетвореност. Затова към себе си той бе по-взискателен и критичен, отколкото към другите.”
Изложбата е организирана със съдействието на сина на Михаил – Александър Кръшняк, и на сдружението за планинарство “Николай Проев-Пройката”. На откриването присъстваха много приятели на планината и фотографията от Самоков, както и гости. Наследниците на Кръшняк благодариха за проявения интерес.
Изложбата ще бъде на разположение на приятелите на планината и фотографията до 15 април.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*