Хиляди посрещнаха патриарха и Чудотворната икона

В истински празник за града ни се превърна честването на храмовия празник на Девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица”. На самия 1 октомври архиерейска света литургия в стародавната манастирска черква отслужи Негово светейшество българският патриарх Неофит в съслужение с Браницкия епископ Григорий, игумена на Германския манастир „Св. Иван Рилски” /подворие на атонския Зографски манастир/ Пимен, архиерейските наместници в Самоков и Дупница Петър Стоименов и Георги Паликарски и местни духовници. Тук бяха ВРИД кметът Васил Сайменов и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
Главата на православната ни църква бе посрещнат сутринта от игуменката на манастира Пелагия, от най-възрастната монахиня – 95-годишната Херувима, от самоковските духовници и множество богомолци.
Патриарх Неофит посети след службата килията на Херувима и разговаря с монахинята, която е в светата обител от 1925 г. – от 5-годишна възраст, и е живата история на манастира. В килията патриархът се поклони и пред съхраняващите се там мощи на св. Пантелеймон.
Излизайки от манастира, патриарх Неофит благослови един по един група ученици.
След службата главният експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева откри в двора на манастира, зад храма, изложба по иконопис.
Осветени бяха обредни хлябове.
Раздаден бе и рибен курбан, осветен от свещ. Петър Пенев.
Предишната нощ пък – на 30 септември срещу 1 октомври, се проведе всенощно бдение. Религиозният ритуал бе по светогорски устав, с участието на монаси от Атон. Тържествено бе посрещната Лопушанската чудотворна икона на Пресвета Богородица /иконата представихме по-подробно в миналия брой/.
Хиляди миряни приветстваха патриарх Неофит и се поклониха пред Чудотворната икона. През деня постоянно имаше опашка от хора още на тротоара, пред главния вход на манастира. Всички се помолиха за здравето на своите близки и за благоденствието на жителите на Самоков и района.
Чудотворната икона ще остане в нашия манастир за поклонение до 4 октомври.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*