Храм ще се издига в „Самоково” с дарения

Така ще изглежда бъдещата нова черква

Нова църква ще се строи в Самоков. Култовата сграда с площ от 88 кв. м ще се строи южно от болницата, в парка, като за тази цел Общината е дарила още на 18 май 2009 г. 150 кв. м общинска земя на Софийската митрополия. Храмът ще носи името на св. Пантелеймон, частица от чийто мощи се пази в Девическия манастир в града ни, при монахиня Херувима.
Д-р Красимира Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков”, разказа на среща на 18 януари за свършената досега работа.
Идеята за изграждане на новата черква е от 2005 г. Одобрена е от Медицинския съвет на болницата, от кметската управа и Общинския съвет. Пълно съдействие е оказала Софийската митрополия.
Председател на църковното настоятелство е свещ. Михаил Колев. Одобрено е лого на храма.
Самата църква ще се изгражда чрез дарения на хора, организации и фирми от Самоков и страната. Във връзка с това ще бъдат подготвени съответните документи.
Първото дарение вече е направено от бившият кмет Ангел Николов. За строителството на новия Божи дом той е дарил 2000 лв.
Стана ясно, че имената на всички ктитори ще бъдат изписани в храма.
След набиране на необходимата сума ще започне и самото строителство.
„Св. вмчк Пантелеймон се е отличавал се с милосърдно отношение към болни и страдащи хора. Мъченически умира едва на 25 години. Той ще бъде духовен патрон на храма. Самоков в миналото е бил невероятен център и образец на духовност, култура, изкуство, напредничавост. Искаме и сега да бъде така. Затова ще построим тази светиня”, заяви председателят на настоятелството отец Михаил.

Отец Михаил

Проектантът арх. Райна Куманова посочи, че проектът е съобразен с всички изисквания на канона. „За мен бе чест да изготвя този проект”, допълни арх. Куманова.
„Ще се изгради храм в най-големия квартал на града ни – „Самоково”, в който досега нямаше църква, изтъкна пък членът на настоятелството инж. Христо Ярловски. Бившият кмет на Самоков поясни, че последният храм в града – „Св. Никола”, е построен преди около век и половина – през 1857 г. Г-н Ярловски добави, че подготвителната работа е продължила от 2007 г. досега, като са преодолени доста бюрократични пречки и други трудности.
Оповестено бе, че в груб вид строежът на храма ще струва от 32 до 45 хил. лв. Замислите са завършващи студенти от Художествената академия да изографисат, евентуално под формата на дипломна работа, новия храм. В този смисъл вече са водени предварителни разговори с акад. Светлин Русев и проф. Аксиния Джурова. Разчита се и на помощта и съдействието на д-р Борислав Филчев, който е член на Епархийския съвет.
Дарителската сметка е:
„Юробанк И Еф Джи България” АД
Храм „Св. вкмч Пантелеймон”
IBAN BG 84 BPBI 7939 5077748901

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*