Христо Стоянов или за крачката от трагедията до комедията

Есенно-зимният сезон на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” започна на 6 октомври с представянето на Христо Стоянов – писател, журналист, публицист, и неговите книги „Другият Левски”, „Скритият живот на една помакиня” и „Ами, това е”.
Книгата за Левски е всъщност разтърсваща балада за трагичната съдба на майка му – тази велика българка, оставила в олтара на отечеството пет от шестте си деца. Съдбата на другите герои от романа „Скритият живот на една помакиня” пък прилича на сюжет от древногръцки трагедии.
Писателите са огледало на обществения живот, на процесите в него – понякога невидими за простото око, и затова при представянето на двата романа Любомир Малинов разкри пред многобройната публика болката на автора за разпадането на традиционните ценности в обществото, за ширещото се лицемерие. По този повод цитира и един от сонетите на Шекспир: „Отдавна бих напуснал тази кал, но, друже мой, за тебе ми е жал”.
Христо Стоянов, като широкоспектърен писател с модерно отношение към романа и прекрасен език, автор и на стихове, печатани в чужбина, умее да преминава от трагедийните сюжети към комедийни обрати с цялата сложност на тази задача. Затова третата книга „Ами, това е” е сборник от разкази, връщащ ни към светлината. С носталгия и мила усмивка към всички герои от неговото детство в квартала „Дядо Дянко” в Габрово.
Публиката топло посрещна автора. Домакините начело с Албена Ихтиманска пък заслужават благодарност, че библиотеката наистина стана духовен център.

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*