Христо Христов летя и пред Коледа…

Христо Христов и Албена Ихтиманска

Още с първите си думи при откриването на представянето на книгата на Христо Христов „Летях!…” главната библиотекарка на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” Албена Ихтиманска подготви публиката, че и този път традицията ще бъде спазена – в навечерието на Коледа ще бъде поднесена приятна изненада. И наистина, на почитателите на Христо Христов в залата на библиотеката на 18 декември бе поднесен истински спектакъл.
На около 50 страници той е събрал десетки свои стихотворения и един документален разказ, писани през последните години. Заглавието на разказа е дало името и на самата книга.

Присъстващите

Представянето започна с рецитациите-въведение на Катя Янакиева. Младият Делян Василев представи, въз основа на лични спомени и впечатления, не само твореца, но и човека Христо Христов. Той го е вълнувал още от детската му възраст не само с поетичните си откровения, но и с дарбата си на разказвач и душеприказчик, на разностранно надарен творец – една жизнена, динамична натура, останала сякаш неподвластна на годините и времето. Един лирик-мечтател, с неподражаемо чувство за хумор.

Христо Христов и Делян Василев

Христо се зарича тази стихосбирка да е последна, но и Делян, и други от присъстващите след него пожелаха авторът да не слага край на своите хубави лирични произведения, да не спира да лети…
Чудесна представа за художествената стойност на творбите в най-новата книга на Христов пък даде Лидия Кашъмова. И мизансценът, и творческото изпълнение в рецитала на Лидия бяха прецизно подготвени и оценени по достойнство от присъстващите. Часовник, свещ, изсъхнало цвете, голяма снимка на поета от юношеските му години, тъмнината, приглушените светлини и неповторимото актьорско превъплъщение на Л. Кашъмова, която се изяви и като режисьор, създадоха неповторима атмосфера, съзвучна с терзанията и прозренията на твореца.

Лидия Кашъмова

И понеже Христов е познат и като поетът с китара, последваха и изпълнения на негови музикални композиции от учениците му Божидара, Алек и Стефко – вече добри китаристи. Младите музиканти поздравиха публиката и с дует, като Божидара и Алек изпяха коледна песен, а на китарата им акомпанираше Стефко.
Запомнящата се вечер завърши с автографи за почитателите и с много пожелания към автора непременно да продължи успешните си творчески занимания.

Евгения Попова

Ансамбъл “Акустика”
Христо Христов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*