Чакърови тържества от 25 до 27 юли, канят родопските „Сто гайди”

Възстановените миналата година традиционни Чакърови празници през това лято ще бъдат от 25 до 27 юли – петък, събота и неделя.
Под ръководството на гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева на 29 май деятелите от клуба на любителите на старинни оръжия „Чакър войвода” Георги Николчев и Андрей Домишляров и представители на читалища от общината обсъдиха подготовката.
От „Чакър войвода” предлагат в петък в легендарната местност край Искъра, над Карагьол, да се устрои палатков лагер с лагерен огън, в събота да са най-важните изяви – историческа възстановка, народни борби, програми от читалищата, раздаване на курбан, а неделя да е свободен ден.
Предвижда се да се поканят оркестър „Сто гайди” от Смолян и оркестър от ансамбъл „Пирин”. Представители на благоевградския състав са оставили отлични впечатления с изпълненията си на историческата поляна през миналата година. На самата поляна ще бъдат осигурени и палатки за представителите на всяко читалище, което ще участва в програмата.
Планира се още да се подреди изложба с подробни описания на стари народни носии и характерни ястия, които жури ще разгледа и оцени. Предложено бе да се демонстрира и печенето на хляб в подница.
Очаква се начинанието да бъде подпомогнато и финансово от читалищата.
Желанието на всички е на тържествата да присъстват колкото се може повече хора и те да се превърнат в истински народен празник.

Е. Иванова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*