Честит Ден на независимостта!

Ангел Николов
кмет на община Самоков
Лиляна Янкова
председател на Общинския съвет

Уважаеми съграждани,
Поздравяваме ви с Деня на независимостта!
На 22 септември 1908 г. в църквата “Св. 40 мъченици” в старопрестолния град Велико Търново правителството на Александър Малинов с манифест провъзгласява независимостта на България.
Балканската държава, наскоро освободена от петвековно робство, решава да отхвърли всякакви заробващи условия на живот и да обяви своята независимост с всички произтичащи от този факт държавни отличия и представителства. Княз Фердинанд приема титлата цар на българите. След подписаните протоколи /руско-турски, българо-турски и руско-български/ Турция, Русия, а след това и другите Велики сили признават независимостта на България през април 1909 г.
Това издига международния авторитет на нашата държава. Светът вече трябва да се съобразява с независима България. Пораждат се гордост и самочувствие у всеки българин у нас и по света. Въпреки трудностите, които произтичат от това епохално събитие… Защото за една малка държава, каквато е България, е почти невъзможно да запази пълна независимост. Но важна е волята, важни са усилията, важна е решимостта да се отстояват идеите и принципите, да се поддържа свободолюбивия дух на народа.
И днес, на 103-ата годишнина, ние с национална гордост се прекланяме пред смелостта, пред решимостта и амбицията на управляващите и на целия български народ в тези трудни години за младата държава да обявят национална независимост.
Честит празник!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*