Четирима ориентировачи на „Соколец” излизат на световната сцена

Снимка: архив

Рекордните четирима състезатели по ориентиране от самоковския клуб „Соколец” ще участват в две от най-престижните прояви в рамките на годината!
Флагманът на тима Боян Софин ще представя за втори път родината си на европейско първенство по ски ориентиране, което ще бъде и кръг от Световната купа. Преди три години той защитава честта на България на шампионата в Швеция, когато завърши в „златната среда” и в трите старта. Спортист № 6 на Самоков за 2021 г. заслужи повиквателната с отличното си представяне на държавното първенство отпреди седмица, когато спечели бронзов медал в спринта, спечелен от най-известния роден състезател Станимир Беломъжев. Втори пък се нареди друг национал – Николай Димитров. В спринтовата щафета Софин и неговата съотборничка Даниела Жаркова изведоха „Соколец” до престижното 10-о място.
Голямо предизвикателство предстои и за неуморимата Жаркова, която ще участва в световното първенство по ски ориентиране за ветерани. Опитната състезателка обаче няма да е сама в това начинание, тъй като в шампионата ще участват още двама ориентировачи на „Соколец” – Петър Бранков и Михаил Михайлов.
Домакин на европейското първенство за мъже и жени и световните първенства за ветерани и младежи ще бъде китното родопско градче Чепеларе, което между 21 и 27 януари ще приеме европейския и световен елит в ориентирането. Самите стартове ще бъдат в района на местността Хайдушки поляни на около 1700 метра надморска височина.
Най-пълни състави имат традиционните сили от Севера – Швеция, Финландия, Русия и Норвегия, а състезателите трябва да спазват стриктно всички противоепидемични мерки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*